Sladoledna Snickers torta od zdravih sastojaka
Foto: Tuzlanski.ba

Ovu smo tortu osmislile na zahtjev jedne od naših čitateljica koja je željela zdraviju verziju svojeg omiljenog sladoleda - Snickersa. Rezultat je bio veličanstven, nadamo se da će se svi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i mi. Kažu za ovaj recept autorice knjige "Veganski sladoled", Viripi Mikkonen i Tuulia Talvio.

Sastojci

Sladoled:

1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležanog u frižideru preko noći)
3 zrele banane
1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
1 kašičica ekstrakta vanilije
šaka sirovog kikirikija
prstohvat morske soli
Sirova Schwarzwald torta

Sloj s karamelom

1/2 šolje (120 ml) maslaca od kikirikija
10 svježih datulja, bez koštica
4 kašike ekstra djevičanskog kokosovog ulja
1/2 šolje (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat morske soli
glazura od čokoladnog preljeva
grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje

Priprema

Obloži kalup za kruh veličine 9x19 cm papirom za pečenje. Stavi sa strane. Otvori limenku kokosovog mlijeka, izvadi gustu bijelu kremu i stavi je u blender. Dodaj banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksaj dok ne bude glatko. Ulij sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješaj kikiriki i sol pa pospi po sladoledu i stavi sa strane.

Stavi sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksaj dok ne bude glatko. Po potrebi dodaj malo vode da dobiješ konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlij na sladoled. Ostatak sačuvaj sa strane. Stavi kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne.

Izvadi sladoled iz kalupa i stavi ga na tanjur za posluživanje. Izlij ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlij čokoladnu glazuru. Pospi grubo mljevenim lješnjacima. Pusti da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), posluži i uživaj! Ova količina je za šest osoba. (zdravakrava)