Foto: Tuzlanski.ba

Donosimo vam recept za ''Čupavu kokos tortu'' bez glutena...

Sastojci za biskvit:

- 5 jaja
- 60 g šećera
- 100 g MixB brašna bez glutena (Schar)
- 1 prašak za pecivo
- malo ekstrakta vanilije
- 200 g čokolade
- 100 g kokos-mrvica

Sastojci za kremu:

- 800 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve ili običnog)
- 3 supene kašike kokosovog šećera (ili običnog šećera)
- 2 pudinga od vanilije
- 4-5 supenih kašika kokosovog maslaca (ili 100 g običnog maslaca)

Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac.

Priprema:

Istući bjelanjke i sol u snijeg, zatim istući žumanjke sa šećerom da bude pjenasto i blijedo, dodati brašno i vaniliju. Umiješati par kašika snijega da razrijedite mješavinu pa onda polako umiješati tu smjesu u snijeg, pazeći da ne istisnete zrak. Peći na 180 C oko 15-20 min u kalupu promjera 26 cm. Rastopite čokoladu na pari te prelijte preko biskvita pa je razmažite po cijelom biskvitu. Pospite kokos-mrvicama i pustite da se čokolada stisne. Kremom prelijte tortu i ostavite da se ohladi pa ukrasite rastopljenom čokoladom. (bezglutenskaradost.blogspot.ba)