Jednostavna torta inspirisana jednim od najpopularnijih slakiša definitivno spada na listu naših omiljenih poslastica.
U verziji bez pečenja ima još veće prednosti. Kolači koji se mogu pripremiti bez upotrebe rerne ukusni su kao i pečeni - ali napravićete ih u mnogo kraćem vremenu. Za većinu njih nije potrebna izuzetna kulinarska vještina, tako da je rizik da nešto ne ispadne definitivno manji nego u slučaju tradicionalnih pečenih proizvoda.
Ako volite domaće kolače, ali ne želite da provodite duge sate u kuhinji - ovaj recept će vam se svidjeti, piše Ženski magazin.
Snikers torta bez pečenja - sastojci tijesto:
5 čaša mlijeka
karamela u konzervi
1,5 tabla tamne čokolade
1 šolja kukuruznog brašna
ekstrakt vanile
1 šolja šećera u prahu
malo soli
2 kutije keksa
Preliv:
4 snikers čokoladice
1/2 konzerve gotove karamele
šolja mliječne čokolade
6 kašika fondana
Način pripreme:
1. Prokuhajte četiri šolje mlijeka. Ostatak mlijeka pomiješajte sa ekstraktom vanile, šećerom, brašnom i prstohvatom soli. Polako sipajte smjesu u kipuće mlijeko i kuhajte neko vrijeme, neprestano miješajući.
2. Kada se masa zgusne, podijelite je na dva dijela. Dodajte tamnu čokoladu i pomiješajte. Drugi dio pomiješajte sa karamelom.
3. Pripremite prvi fil - kuhajte dok ne dobije gustu konzistenciju.
4. Pripremite drugi fil: zagrijte mliječnu čokoladu sa fondanom.
5. Pripremite tijesto od keksića koje ćete staviti u posudu koju ćete prethodno obložiti folijom. Na dno stavite keks i premažite čokoladnom masom. Stavite još jedan sloj keksa, a zatim premažite drugim filom. Redajte slojeve, podmazujući ih naizmjenično filovima. Kada stavite posljednji sloj, prelijte čokoladom, a zatim čokoladnom glazurom.
6. Stavite kalup u frižider preko noći. Ujutro će torta biti spremna za konzumiranje. (Tuzlanski.ba)