Nešto novo i neobično za probati: Marmelada od kuhanog vina
Foto: Tuzlanski.ba

Za mnoge ljude je marmelada sastavni dio savršenog doručka. Neka sve bude jako svečano – uz marmeladu od kuhanog vina. Ali, budite oprezni: ovo je stvarno delicija samo za „velike“.

Sastojci za oko 6 staklenki:

-1 bio limun

-1 bio narandža

-500 ml crnog vina, suhog

-3 paketića božićnih začina

-1 kg jabuka

-700 g šećera za konzerviranje, 2:1

Priprema

1. Najprije dobro operite limun i narandžu, a zatim naribajte koru. Iscijedite sok i stavite ga u lonac s crnim vinom, korom i začinom. Lagano zagrijte. Ostavite da odstoji pola sata na laganoj vatri.

2. U međuvremenu ogulite jabuke, odstranite jezgru pa naribajte jabuke. Stavite jabuke u veliki lonac.

3. Procijedite crno vino kroz sito na jabuke. Dodajte šećer za konzerviranje i kuhajte uz miješanje. Ostavite da krčka tri minute, a zatim napravite test želiranja. Ako je konzistencija previše tekuća, džem treba kuhati još minutu. Ako je test bio uspješan, lonac se može ukloniti s vatre.

4. Napunite sterilne staklenke vrućom marmeladom. Dobro zatvorite staklenke i ostavi ih okrenute na poklopcu oko pet minuta. Zatim opet okrenite i ostavite da se džem potpuno ohladi, prenosi Miss7.

Savjet: ako ne volite alkohol, umjesto crnog vina možete koristiti dječji punč. Ali, onda odaberite varijantu s malo šećera, inače cijela stvar može brzo postati preslatka. (Tuzlanski.ba)