Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuhari podijelili svoja četiri trika: Ovo nikada ne biste trebali poručiti u restoranima

Preuzmite sliku

Nekoliko kuhara podijelilo je korisne savjete o naručivanju hrane u restoranu.

Sjesti u restoran i odlučiti šta jesti mnogima može biti prava muka, posebno ako se na meniju nudi bogat izbor jela. No, taj bi izbor mogao biti ubuduće olakšan, piše Daily Mail.

Više od dvadeset ljudi, koji tvrde na toj društvenoj mreži da su kuhari, konobari ili stručnjaci za hranu, iznijeli su svoja stajališta i poručili:

“Ovo nikada ne biste trebali naručivati u restoranu…”

1. Morski plodovi

Lično, ako sam 30 km udaljen od mora, ne naručujem morske plodove“, kaže Steve Lazarus.

2. Restorani sa specijaliranom hranom

“Izbjegavam naručivati steakove u restoranima koji nisu specijalizirani za njih. Razmažen sam, jer sam radio u mnogima od njih pa, ako nisam u steak houseu, obično se razočaram.

Također izbjegavam morske plodove ako nisam u restoranu koji slovi za vrhunski restoran s morskim plodovima ili negdje gdje znam da nabavljaju svježu ribu i morske plodove. I nemojte nikada naručivati desert s morskim plodovima”, savjetuje Sean Quinn, kuhar s deset godina iskustva.

“Ako ste u kineskom restoranu, izbjegavajte jela koja nisu kineska. S razlogom je restoran specijaliziran za određenu vrstu hrane. Jednom sam naručio pire krumpir i dobio sam nešto što je bilo 75 posto bijelo brašno”, kaže Leonard Hiad.

3. Specijalitet kuće

“Jedan od mojih chefova mentora savjetovali su mi da NIKAD ne naručujem “specijalitete kuće”. Kaže da se specijaliteti obično rade od ostataka stare hrane koje se žele riješiti”, otkrio je kuhar Janera Soloven.

4. Riba nedjeljom

“Ako jedete ribu nedjeljom, vjerovatno nećete jesti svježu“, poručuje Joran Karlsen koji je studirao na Culinary Arts.

I sam Anthony Bourdain izjavio je da nikad ne bi jeo ribu nedjeljom, jer većina vlasnika nabavlja hranu za vikend četvrtkom ili petkom.  (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje