Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Isprobajte ga: Trik s kojim ćete prepoloviti broj kalorija u hljebu

Preuzmite sliku

Hljeb se često proglašava krivcem za debljanje, premda on u većini slučajeva to i nije, osobito ako jedete tek par šnita na dan.

Kao najgori među hljebom poznat je ‘bijeli hljeb’, ujedno i najprodavanija vrsta.

Od priloga uz jelo, sendviča pa do deserta, hljeb je temelj prehrane u zapadnom društvu, ali u posljednje vrijeme smatra se kako šteti zdravlju. Tome u prilog ide i podatak da se prodaja hljeba u posljednjih 30 godina smanjila za oko 40 posto, otkriva talijanska studija.

Mnogi savjetuju da izbjegavamo kruh zbog visokog glikemijskog indeksa ili zbog velikog broja koji pokazuje intenzitet lučenja inzulina nakon uzimanja hrane.

  • Trik koji smanjuje rizik debljanja

    Nakon što kupite – il pak napravite domaći hljeb i ispečete ga, stavite ga u zamrzivač.

    Zašto?

    Jer baš kao i kuhanje i hlađenje, smrzavanje pretvara škrob u otporni škrob. Nevjerovatno, to znači da vaše tijelo dobiva puno manje kalorija od hljeba. Zapravo, otporni škrob hrani vaše crijevne bakterije umjesto da deblja vas.

    Hljeb je najbolje jesti za doručak

    Najveći problem s bijelim hljebom je to što on zbog visokog glikemijskog indeksa prebrzo otpušta energiju, tako da povisuje razinu šećera u krvi. To može pridonijeti nastanku dijabetesa tipa 2, pa čak i ubrzati razvoj malignih oboljenja.

    Ipak, oni koji nemaju porodičnu historiju dijabetesa, ne trebaju izbjegavati bijeli hljeb, kojeg je idealno jesti za doručak, jer tada ubrzava rad metabolizma, kažu naučnici. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,