Na Wall Streetu cijene pale; bliži se kraj ere jeftinog novca?
Foto: Tuzlanski.ba

Dow Jones oslabio je 116 bodova, ili 0,76 posto, na 15.122 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,02 posto, na 1.626 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 3.436 bodova.

berza-Full-Service-Stock-BrokersNa Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše da se bliži kraj ere izuzetno labave monetarne politike kojom su vodeće središnje banke u svijetu dugo vrijeme podržavale tržišta kapitala.

Dow Jones oslabio je 116 bodova, ili 0,76 posto, na 15.122 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,02 posto, na 1.626 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 3.436 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanje cijene su dionica pale više od 1 posto. Polovicom sastanka indeksi su ponešto smanjili gubitke, da bi do kraja trgovanja zaronili dublje u negativno područje.

Takva nestabilnost na tržištu vlada već tjednima zbog strahovanja da će američki Fed uskoro smanjiti poticajne monetarne programe, a ulagače je jučer dodatno zabrinula odluka čelnika japanske središnje banke da do daljnjeg monetarna politika ostaje nepromijenjena.

U travnju je Bank of Japan prihvatila poticajne mjere kojima će na financijska tržišta u iduće dvije godine ubrizgati 1.400 milijardi dolara i poručila da će dodatno olabaviti monetarnu politiku, ako to bude potrebno.

Stoga su se ulagači nadali da će središnja banka najaviti dodatne mjere. No, kako to jučer nije učinila, na tržištima su izbila nagađanja da se bliži kraj ere jeftinog novca.

Nakon nedavne najave Feda da bi mogao smanjiti poticajne monetarne programe i jučerašnje odluke BOJ-a, ulagači se pitaju je li to zaokret u politikama središnjih banaka ili samo njihovo polagano povlačenje s tržišta.

"Snažan rast cijena dionica poticali su dobri poslovni rezultati kompanija i naznake poboljšanja situacije u gospodarstvu, no u pozadini je uvijek bila ideja da će jeftin novac središnjih banaka podržavati rast cijena", kaže Kevin Caron, strateg u tvrtki Stifel, Nicolaus & Co.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 14 posto, dosegnuvši u svibnju najviše razine u povijesti. Jučer su, pak, pale cijene dionica u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu su defanzivni sektori, kao što su zdravstveni i sektor proizvođača roba široke potrošnje, zabilježili nešto manje gubitke.

"Sada nam neke središnje banke poručuju da bismo trebali ubuduće manje očekivati od njih. Kako nije dodatno olabavila monetarnu politiku, to nam je poručila i japanska središnja banka, a slabost dioničkih tržišta u svijetu pokazuje koliko su ulagači uznemireni", kaže Kevin Caron.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,94 posto, na 6.340 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,03 posto, na 8.222 boda, a pariški CAC 1,39 posto, na 3.810 bodova. (Hina)