Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvije namirnice koje Đokoviću daju odličnu energiju, a nama su dostupne

Preuzmite sliku

Novak Đoković je nedavno na Roland Garrosu osvoji  23. grand slam.

Osim fantastične igre, na Otvorenom prvenstvu Francuske vidjela se i nervoza.

Novak je baš na tu temu govorio na nedavnoj konferenciji i tom prilikom otkrio je šta konzumira na terenu, u pauzama meča.

“Banane, hurme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumiju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čovječe. Onda nađem krušku, nema hurme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto”, nasmijao je Novak okupljene novinare.

Hurme imaju prilično impresivne zdravstvene prednosti. Pored mnoštva vitamina i minerala, bogate su antioksidantima, potpomažu zdravlje organa za varenje, štite mozak i srce, podižu nivo energije i kondicije…

Tri hurme sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata sa oko pet grama vlakana, gram proteina i nemaju masti. Ova količina obezbjeđuje i manje količine širokog spektra hranljivih materija, uključujući vitamine B, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan, piše hellomagazin.rs.

 • Magnezijum je važan mineral za ljudsko tijelo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u tijelu.

  Bakar, kog takođe ima u hurmama, pomaže da vaše tijelo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućava tijelu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da kosti ostanu zdrave.

  Pored ovog supervoća, Novak Đoković konzumira i banane, koje sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu – i u kombinaciji sa vlaknima savršene su za trenutno povećanje energije.

  Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava dovoljno energije za naporni trening od devedeset minuta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,