Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste znali? Ove četiri namirnice postaju otrovne ako ih držite u frižideru

Preuzmite sliku

Frižider je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom, a kada se namirnice pohrane, smanjuje se i potreba za bacanjem hrane, piše Express.co.uk.

Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za čuvanje u frižideru, zbog mogućnosti da postanu “otrovne”. Doktorica Dimple Jangda je na Instagramu objasnila o čemu se zapravo radi.

Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:

Bijeli luk

Luk

Đumbir

Riža

  • Bijeli luk 

    Iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, bijeli luk može postati pljesniv u frižideru.

    “Nikada nemojte kupovati oguljeni bijeli luk i držati ga u frižideru jer vrlo brzo počne hvatati plijesan, koja se zapravo povezuje s rakom. Jeste li osjetili kakav užasan miris ima? Uvijek kupujte svježi bijeli luk s ljuskom. Skinite koru samo kada ćete kuhati i nemojte ga držati u frižideru”, rekla je Jangda.

    Drugi univerzitetski stručnjaci su poručili: “Čuvanje svježeg bijelog luka u frižideru općenito nije dobra ideja jer su lukovice luka niske kiselosti, što ih čini sklonima Clostridium botulinumu, koji je kriv za botulizam.”

  • Crveni luk

    “Kada pola glavice crvenog luka ostane u frižideru, to može biti opasno. Crveni luk je sada otporan na niske temperature. Kada ga stavite u frižider, škrob se počinje pretvarati u šećer i počinje hvatati plijesan. Mnogi čine ovu grešku pa režu pola glavice luka za kuhanje, a drugu polovicu drže u frižideru. Nikad to nemojte napraviti jer će luk skupiti sve nezdrave bakterije te će uhvatiti plijesan”, rekla je Jangda.

  • Đumbir

    Đumbir je kao bijeli i crveni luk osjetljiv na plijesan.

    “Vrlo brzo počinje hvatati plijesan kada ga stavite u frižider, a to se povezuje sa zatajenjem bubrega i jetre”, dodala je doktorica.

    Riža

    Jangda se osvrnula i na nedavni trend, naime mnogi pohranjuju kuhanu rižu u frižideru.

    “Ljudi su počeli držati kuhanu rižu u frižideru zbog otpornosti na škrob i misle da pomaže u snižavanju nicoa holesterola i šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže hvata plijesan. Ako ćete je držati u frižideru, nemojte je ostavljati duže od 24 sata”, objasnila je doktor.

    Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživjeti kada se riža kuha.

  • Kako biste to izbjegli, preporučuje se:

    Poslužiti rižu čim je kuhana

    Ako to nije moguće, ohladite rižu što je brže moguće (idealno u roku od sat vremena)

    Držite rižu u frižideru najviše jedan dan do podgrijavanja

    Kad zagrijavate rižu, uvijek provjerite je li vruća do kraja

    Nemojte podgrijavati rižu više od jednom, prenosi net.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,