HE Vranduk žele graditi kompanije iz BiH, Italije, Turske, Španije, Austrije…
Foto: Tuzlanski.ba

Interes za izgradnju HE „Vranduk“, prioritetnog hidroenergetskog objekta Elektroprivrede BiH, iskazalo je 12 kompanija i konzorcija iz Italije, Turske, Španije, Rumunije, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i BiH. Procedura otvaranja prijava (aplikacija) na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE „Vranduk“ obavljena je 29. aprila 2014. godine u JP Elektroprivreda BiH. Pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija.

U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH uporedo s provedbom Međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, uz finansiranje vlastitim sredstvima obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji Hidroelektrane i sprovodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina.

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju dostavili su:

1. Cooperativa Muratori & Cementisti – C.M.C. DI RAVENNA  – Italija

2. Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.S.  -Turska

3. Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. – Turska

4. Consortium – RIKO D.O.O. – Slovenija i EURO ASFALT D.O.O SARAJEVO – BiH, Lead Partner RIKO D.O.O.

5. S.C. HIDROCONSTRUCTIA S.A. – Rumunija

6. JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG – Austrija i Hrvatska

7. China International Water & Electric Corp. – Kina

8. JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial S.A., Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria S.A. and NTF INSAAT TICARET LIMITED SIRKETI, Lead Partner Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial S.A. – Španija i Turska

9. POWERCHINA LIMITED – Kina

10. CENGİZ İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. – Turska

11. DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED – Kina

12. TELLHOW SCI-TECH CO., LTD – Kina

U narednoj fazi postupka biće izvršena evaluacija dostavljenih prijava. Kompanijama i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije Međunarodnog javnog poziva, biće upućen poziv za dostavu ponuda.

Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE “Vranduk” realizuje se prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje izgradnju Hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 miliona eura.

Uz opšte kriterije Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, kompanije moraju ispuniti i kriterije koje nalaže specifičnost projekta izgradnje HE “Vranduk”. Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila prihod od 40 miliona eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta karakteristika kao što je HE “Vranduk”, odgovarajući stručni kadar i oprema, finansijska stabilnost i pravni kredibilitet.

HE “Vranduk” je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga HE “Vranduk” iznosiće oko 20 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh, saopšteno je iz JP EPBiH. (Seebiz.net)