Luksuzni brend Dior, poznat po svojim elegantnim torbama koje simboliziraju stil i prestiž, našao se u fokusu javnosti nakon što je italijanska istraga otkrila zabrinjavajuće činjenice o njegovim proizvodnim praksama. 

Dior optužen za eksploataciju radnika: Evo koja je stvarna cijena njihovih proizvoda
Foto: Arhiva

Prema istraživanju, Diorove torbe, koje se u prodavnicama prodaju za nevjerovatnih 2.780 dolara, zapravo se proizvode za samo 57 dolara. 

Ove informacije podijelio je Bussiness Insider, a naveli su da je italijanska policija, tokom racije na Diorove proizvodne jedinice, otkrila mračnu stranu ovog luksuznog brenda.

Radnici, uglavnom kineski ilegalni imigranti, bili su prisiljeni raditi u nehumanim uslovima, bez pauza, spavajući u vrećama za spavanje. Radili su bez ikakvih sigurnosnih mjera, jer su sigurnosni uređaji na mašinama za lijepljenje i četkanje bili uklonjeni kako bi se ubrzao proces proizvodnje.

Istraga je također otkrila slične prakse i kod drugih luksuznih brendova, poput Armanija, koji je proizvodio torbe za 99 dolara, a prodavao ih za više od 1 900 dolara. Ove informacije potresle su javnost i postavile pitanje etike i odgovornosti luksuznih brendova.

Italijansko pravosuđe izdalo je nalog da se proizvodne jedinice Diora i Armanija stave pod sudsku upravu na godinu dana. Ovaj potez uslijedio je nakon masovnih kršenja zakona o radu u fabrikama luksuznih brendova. Tužilaštvo je navelo da kršenja radnih standarda nisu bila izolovani incidenti, već uobičajeni način poslovanja ovih brendova radi ostvarivanja većeg profita.

Ova istraga razotkrila je mračnu stranu luksuzne industrije, pokazavši da sjaj i glamur često skrivaju ozbiljna kršenja ljudskih prava i eksploataciju radnika. Kako će se ovi brendovi nositi sa skandalom i hoće li doći do promjena u njihovim proizvodnim praksama, ostaje da se vidi. Javnost sada ima priliku da preispita vrijednost luksuza i cijenu koju su spremni platiti za prestiž.