Na lokalitetu Bobara kod Tomislavgrada uskoro bi se trebao otvoriti pogon švicarske kompanije Schiller, koja proizvodi medicinsku opremu.

Švicarski gigant koji proizvodi medicinsku opremu otvara pogon u BiH
Foto: Schiller kompanija

Tim povodom u petak je na spomenutoj lokaciji svečano položen kamen temeljac čemu su, među ostalim, prisustvovali predsjednik i vlasnik Schiller grupacije Alfred Eugen Schiller, ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin, te načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić.

Vlasnik grupacije Alfred Eugen Schiller zahvalio je svima koji su omogućili otvaranje ove kompanije u Tomislavgradu koja će, kako kaže, raditi na razvoju i proizvodnji uređaja za opterećajnu, takozvanu stres elektrokardiografiju koji se distribuiraju širom svijeta, a nekoliko takvih uređaja nalazi se i na području BiH.

"Razlog našeg uspjeha je u prvom redu inovacija, a još jedna naša snaga je i dobra uslužna organizacija, koju klijenti jako cijene", naglasio je Schiller, zavalivši se svima koji su podržali realizaciju ovog projekta.

Dopredsjednik za globalno upravljanje proizvodima u Schiller AG te direktor Ergosana d.o.o. kompanije Schiller Mirko Gadža u svom obraćanju naglasio je prepoznatljivost ove kompanije na tržištu jugoistočne Europe.

"Kompanija Schiller dobro poznaje tržište jugoistočne Europe i jako smo ponosni što upravo ovdje u BiH obavljamo prvi početak gradnje naše kompanije", rekao je on.

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn smatra da je BiH atraktivna proizvodna lokacija za kompanije koje opskrbljuju europsko tržište.

"Ovo je veliki događaj za cijeli tomislavgradski kraj koji će doprinijeti razvoju lokalne zajednice te otvaranju novih radnih mjesta i prilika", kazao je načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić.

Schiller grupacija s ukupno 1.400 zaposlenika već dugi niz godina uspješno posluje na svim kontinentima svijeta.