Tržište rada je i dalje veoma konkurentno, i dobijanje ponude za posao je razlog za slavlje. 

Šta da radite kad dobijete kontra-ponudu za posao?
Foto: Ilustracija

Još uzbudljivije je kada dobijete kontra-ponudu od druge jednako dobre kompanije. Ako se trenutno nalazite u ovoj situaciji, čestitamo na višestrukim ponudama.

Iako istraživanja pokazuju da 73% ljudi koji dobiju kontra-ponudu odluče da je prihvate, ne morate pratiti ovaj trend. Vaša odluka treba da se zasniva na faktorima koji su vama važni. Možda je zastrašujuće ne znati šta uraditi kada dobijete drugu opciju, ali ne brinite, piše Forbes.

Evo stvari koje možete da uradite da biste upravljali ovim ponudama:

Odlučite kuda želite da idete

Vaganje ponuda za posao može biti izazovno, ali se svodi na identifikovanje aspekata koji su vam važni i njihovo postavljanje kao prioriteta. Ovo može uključivati razvoj karijere, ravnotežu između posla i privatnog života, lokaciju kancelarije i radno okruženje, kao i kulturu i vrijednosti kompanije.

 Možete početi tako što ćete napraviti listu prednosti i mana za svaku ponudu i prikupiti što više informacija o svakoj kompaniji. Razgovor sa mentorom i pouzdanim kolegama može vam pomoći da dobijete nove perspektive.

Na osnovu vaših prioriteta i prikupljenih informacija, treba da donesete odluku. Izaberite ponudu koja se najbolje poklapa sa vašim profesionalnim i ličnim ciljevima.

Na kraju dana, morate vjerovati svojim instinktima u vezi sa poslom i ljudima s kojima ćete raditi.

Uzmite u obzir novac

Budimo iskreni: jedan od glavnih faktora pri izboru posla je zarada. Ne fokusirajte se samo na osnovnu platu; iza nje se mogu kriti i druge pogodnosti, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja, bonusa i dodatnih podsticaja.

Prema izvještaju The Economic Times, skoro 70% ispitanika u anketi CBRE navelo je da je plata najvažniji faktor pri izboru posla, jer adekvatna plata osigurava ispunjavanje osnovnih potreba i finansijsku sigurnost.

Veća naknada i bolje beneficije mogu značajno poboljšati kvalitet života, omogućavajući vam bolje životne uslove i uživanje u slobodnim aktivnostima. Iako novac ne bi trebao da bude jedini faktor u vašoj odluci, on je ključna komponenta koja utiče na različite aspekte vašeg života, pa to imajte na umu.

Obavijestite izabranu kompaniju o svojoj odluci

Kada donesete odluku, vrijeme je da kontaktirate kompaniju čiju ste ponudu odlučili da prihvatite. Možete im poslati mejl u kojem ćete jasno navesti da prihvatate posao, a možete pomenuti i naziv pozicije, dogovoreni datum početka rada, kao i druge relevantne informacije o kojima ste ranije razgovarali.

Kada potpišete ponudu i ugovor, pobrinite se da dostavite i finalizujete svu potrebnu dokumentaciju i da ste usklađeni u vezi sa svim aspektima ponude.

U svom obraćanju, izrazite entuzijazam zbog pridruživanja timu i doprinosa kompaniji.

Obavijestite drugu kompaniju

Sada dolazi teži dio – obavještavanje druge kompanije da ne prihvatate njihovu ponudu. Prvo im možete zahvaliti na ponudi i ukazanoj prilici. Međutim, odlučili ste da je odbijete. Možete, ako se osjećate komforno, ukratko navesti razlog, ali to nije obavezno.

Tokom ovog procesa, zadržite profesionalizam kako biste ostavili otvorena vrata za buduće prilike. Međutim, budite spremni na mogućnost da zatvorite ovaj most nakon što vam potvrde prijem vaše odluke o odbijanju ponude.

Iako je prirodno osjećati izvesnu krivicu zbog odbijanja ponude, znajte da postupate u svom najboljem interesu. Sjetite se da je ovo vaša karijera i da ne treba da se osjećate loše zbog izbora koji ste donijeli za sebe i svoju budućnost.

Na kraju, najbolji izbor je onaj koji je u skladu sa vašim aspiracijama i koji osigurava ispunjen i uspješan put u karijeri.