Očekuje se da će globalna potražnja za crvenim metalom porasti za više od 70% do 2050.

Potražnja za bakrom raste zbog razvoja umjetne inteligencije
Foto: Ilustracija | Crveni metal

Rast vještačke inteligencije će pogoršati nadolazeću nestašicu bakra, metala od vitalnog značaja za tranziciju čiste energije, upozorio je rudar BHP.

Uspon podatkovnih centara i AI, koji zahtijevaju energetski intenzivnije računarstvo, mogao bi povećati globalnu potražnju za bakrom za 3,4 miliona tona godišnje do 2050. godine, rekla je za Financial Times glavna finansijska direktorica BHP-a Vandita Pant.

“Danas, podatkovni centri imaju manje od 1 posto potražnje za bakrom, ali se očekuje da će to biti 6 do 7 posto do 2050. godine”, rekla je ona. “U podatkovnim centrima ima puno bakra.”

BHP , najveća svjetska rudarska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, očekuje da će globalna potražnja za bakrom porasti na 52,5 miliona tona godišnje do 2050. godine, u odnosu na 30,4 miliona tona u 2021. – povećanje od 72 posto. AI preoblikuje energetske sisteme kao i potražnju za robom širom svijeta. Bakar se koristi ne samo za napajanje centara podataka već i za sisteme hlađenja i za povezivanje procesora u centru.

Bakar se koristi u nizu industrija i proizvoda potrebnih za postizanje neto nultih ciljeva, uključujući kablove za napajanje, električna vozila i solarne farme. Mnogi analitičari očekuju globalni manjak bakra u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Bakar se koristi ne samo za napajanje centara podataka već i za sisteme hlađenja i za povezivanje procesora u centru.