Ljetovanje uz paprene cijene: Većina građana BiH ne može sebi priuštiti odlazak na more
Foto: Tuzlanski.ba

Ušli smo u proljeće i već je lagano počelo vrijeme razmišljanja o lijepom i sunčanom odmoru na Jadranu.

Ljetovanje na jadranskoj obali, uprkos prirodnom sjaju i očaravajućoj ljepoti, posljednjih godina postaje sve skuplje, piše Večernji list BiH. Ulaskom u 2024. godinu jasno je da cijene samo nastavljaju uzlazni trend. Ono što je nekada bila prihvatljiva cijena za osvježavajuću kafu ili opuštajuće pivo na plaži, sada već graniči s luksuzom.

Paprene cijene

Postavlja se pitanje mogu li stanovnici Bosne i Hercegovine od prosječnih plata izdvojiti novac za ljetovanje. Po svemu sudeći, teško. Cijena kafe, koja se kreće od 2,50 do čak 4 eura, postala je nova norma, dok cijene domaćeg piva variraju od 4 do 7 eura, ovisno o lokaciji i prestižu bara ili restorana. Izlazak na pizzu sada je financijski izlet s cijenama od minimalno 12 do 15 eura po obroku, dok porcija svježih lignji može osiromašiti novčanik za 20 do 30 eura. Ove cijene, koje su bile nezamislive prije samo nekoliko godina, sada su postale novi standard.

Biraju druge destinacije

Prošle godine Hrvatska je doživjela najveći porast cijena među svim popularnim destinacijama na Mediteranu. Uprkos visokim cijenama, turizam u Hrvatskoj bilježio je rekordne brojke, a očekivanja za ovu godinu još su veća.

Predviđa se dolazak više od milion dodatnih gostiju. Kao alternativna opcija za ljetovanje u Hrvatskoj i ove godine ističu se Bugarska, Crna Gora i Albanija, kao znatno povoljnije destinacije, dok su Grčka, Turska i Cipar cijenama samo malo povoljnije od ljetovanja u Hrvatskoj, ali znaju nuditi bolje pakete u hotelima, pa tako za cijenu polupansiona u Poreču dobijete ultra all inclusive u Turskoj, što je mnogima znatno privlačnija ponuda.

Kolika će biti potražnja za aranžmanima, ostaje vidjeti. Naime, prošle godine cijene su porasle za čak 30 posto, a potražnja je ostala ista kao i godinu prije. Tad su iz turističkih agencija kazali da ne ljetuje onaj ko može već onaj ko je naučio. Naime, za nekoliko dana na Jadranu krediti su se otplaćivali cijele godine.