Halilagić: Tuzlanskom kantonu vratiti dio sredstava od izdvajanja za izgradnju puteva u FBiH
Foto: Tuzlanski.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je na Javnog tribini Tuzlanskog akademskog kluba o izgradnji neophodnih saobraćajnica u Tuzli i Tuzlanskom kantonu istakao da kantonalna vlada i dalje intenzivno radi na tome da se Tuzlanskom kantonu vrati barem dio sredstava koja se izdvajaju za izgradnju puteva u Federaciji BiH.

Od nadležnih federalnih institucija, kako kaže, Vlada TK traži da se interesi građana ovog kantona uvaže i da se kroz investiranje u putnu infrastrukturu vrati u skladu sa onim koliko građani tog kantona kroz akcize na gorivo i ostala izdvajanja kroz registracije motornih vozila, daju federalnim institucijama.

- Nažalost, nismo vidjeli neke značajnije pozitivne pomake. Ovo nisu i ne smiju biti politička pitanja. Ovo su sada već egzistencijalna pitanja za Tuzlanski kanton – istakao je Halilagić.

Na tribini je analizirano stanje cestovne infrastrukture na području TK, pregled planiranih razvojnih projekata iz ove oblasti, a predložene su i određene mjere za ubrzanje izgradnje planiranih saobraćajnica, prioriteti, rokovi i načini finansiranja tih neophodnih projekata za Tuzlu.

Naglašeno je da je jedan od gorućih problema Tuzle i Tuzlanskog kantona alarmantan nedostatak cestovnih saobraćajnica i njihovo stanje.

- Tuzlanski kanton sa središtem u Tuzli, kao društveno-politički, privredno-ekonomski, obrazovni i medicinski centar, postaje najzaostalije područje BiH, posebno sa aspekta putne infrastrukture, tako da predstavljamo 'crnu rupu' u cijeloj državi. Želimo da se sadašnje stanje hitno mijenja, te da kroz otvorenu demokratsku, stručnu i argumentovanu raspravu doprinesemo bržem razvoju našeg kantona i konačno pružimo perspektivu svim građanima, a posebno mladoj generaciji za bolje uslove života - rekao je predsjednik Udruženja građana "Tuzlanski akademski klub“ Sadik Latifagić.

Učesnicima tribine premijer Halilagić je najavio da će Vlada sa Kantonalnom privrednom komorom TK organizirati konferenciju o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona, a koja bi trebala biti održana u prvoj polovini juna, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK. (Fena)