Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta znači ovaj simbol u automobilu i šta napraviti ako se lampica upali?

Preuzmite sliku

Popularno

Čišćenje DPF filtra mnogo je jeftinije od kupovine novog filtra, pa ako se može popraviti, svakako je to isplativija varijanta.

Iako su posljednjih nekoliko godina novi benzinski automobili prodavaniji od dizelskih, dizelaši su još uvijek mnogo traženiji kod uvoza polovnih iz EU te konstantno povećavaju svoju prednost u brojnosti na cestama u regionu. Ako vozite dizelski automobil koji je proizveden nakon 2009. godine, kada je uvedena norma Euro V i time su bitno postrožene ekološke norme ispusta dušikovih oksida i sitnih čestica čađe, u automobilu na instrumentnoj ploči vam može zasvijetliti simbol koji označava problem s filterom krutih čestica (DPF filter). Znate li kako taj simbol izgleda i što trebate napraviti ako se upali ta lampica?

  • Do začepljenja filtera većinom dolazi zbog kratkih relacija vožnje, pogotovo zbog kreni-stani gradskog režima vožnje. Zbog toga je preporučljivo svima koji se s dizelskim automobilima voze većinom u gradskim uslovima, da nakon određenog vremena najmanje 20-ak minuta propušu automobil na otvorenoj cesti vožnjom brzinom 120 km/h.  I ako se lampica upalila, možete probati otići na autoput i obilaznicu ispuhati filtar. A ako to ne uspije morat ćete u servis na čišćenje i regeneraciju DPF filtera. Čišćenje DPF filtera je mnogo jeftinije od cijene novog filtera, pa ako se može popraviti, svakako je to isplativija varijanta.(vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,