Kao što svaki vozač zna, vožnja uključuje više od samo pritiskanja gasa i držanja ruku na volanu.

Pregrijan motor automobila: Evo kako treba reagovati
Foto: Freepik | Ilustracija

Ponekad se na putovanju dogodi nešto što nas prisili na brzu reakciju – poput pregrijavanja motora. Pregrijavanje motora automobila može biti ne samo iznenađujuće, već i potencijalno opasno ako se ne reaguje pravilno.

Visoke temperature povećavaju rizik od pregrijavanje te je potrebno upoznati se sa svim opasnostima kao i načinima za rješenje problema, ako se neugodna situacija već desi. 

Motor generiše ogromne količine toplotne energije koje treba sigurno odvesti u okolinu. Svemu tome dodaju se i druga električna trošenja i klima uređaj te velike temperature zraka u okolini što zajedno doprinosi stvaranju nepovoljnih uslova za hlađenje motora. 

Kako prepoznati pregrijavanje?

Kada se motor pregrije, to obično nije teško primijetiti. Prvi znak pregrijavanja obično je crvena ili drugačije označena oznaka temperature na instrument tabli koja pokazuje da je motor prešao normalnu radnu temperaturu.

Povećano ispuštanje pare ili dima iz motora može ukazivati na pregrijavanje. Ovo je posebno važno ako se para ili dim pojavljuju zajedno s neobičnim mirisom.

Pregrijavanje motora može uzrokovati neobične zvukove poput škripanja ili klokotanja. Ovi zvukovi mogu značiti da se nešto događa s rashladnim sistemom ili motorom.

Također, pregrijavanje motora može dovesti do gubitka snage i performansi vozila. Ako primijetite da vaš automobil teže ubrzava ili da se teže održava stabilna brzina, to može biti znak problema.

Vezani članak Koji dijelovi automobila su najugroženiji kada su izloženi suncu?

Šta učiniti kada se pregrije?

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma pregrijavanja, važno je odmah poduzeti odgovarajuće korake kako biste spriječili veće probleme ili čak kvar motora. 

Prvo pravilo je sigurnost. Čim primijetite simptome pregrijavanja, nađite sigurno mjesto za zaustavljanje vozila. Nemojte nastavljati vožnju jer to može uzrokovati ozbiljnije oštećenje motora.

Čim se sigurno zaustavite, isključite motor. To će pomoći smanjenju dodatnog pregrijavanja i omogućiti motoru da se ohladi. 

Nakon što isključite motor, pričekajte nekoliko minuta da se motor ohladi prije nego što pokušate bilo što provjeriti. Nemojte otvarati poklopac hladnjaka odmah jer može biti pod visokim pritiskom.

Kad se motor ohladi, provjerite nivo tečnosti za hlađenje. Ako je potrebno, dodajte tečnost (najbolje destiliranu vodu ili antifriz, ako je dostupan).

Ako se osjećate sigurno i ako imate iskustva ili znanja, možete provjeriti rashladni sistem radi eventualnih curenja, oštećenja crijeva ili drugih problema koji bi mogli uzrokovati pregrijavanje.

Glavni krivac za pregrijavanje motora najčešće se traži u termostatu i termoprekidaču, a rjeđe u pumpi rashladne tečnosti i samom hladnjaku. 

Pregrijavanje motora vrlo je štetno jer se na visokim temperaturama smanjuju čvrstoća i tvrdoća materijala, a otežano je i podmazivanje. Motor se tako ubrzano troši te se skraćuje trajanje dijelova i može doći do tzv. zaribavanja.