Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Americi sve više robotaxija: Sada se testiraju i u vožnji autoputem

Preuzmite sliku

Waymo, poslovnice kompanije Alphabet za razvoj autonomnih sustava vožnje, saopštila je jučer da je podnijela zahtjev Kalifornijskoj komisiji za javne komunalne usluge za proširenje svoje usluge vožnje bez vozača u Los Angelesu.

Licenca bi omogućila Waymu, koji intenzivno posluje u San Franciscu, da u potpunosti upravlja svojim voznim parkom u Los Angelesu, najvećem kalifornijskom gradu, gdje sada testira vožnje, dopuštajući nove vožnje samo na poziv.

Komisija za komunalne usluge nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar. Kompanija je na platformi društvenih medija X objavila da će sarađivati ​​s kreatorima politike Los Angelesa, hitnim službama i društvenim organizacijama na pokretanju svoje usluge prevoza. Nisu objavili detalje o tome kada će njihova usluga početi raditi.

Testiranje robotaksija na autoputevima

Waymo je ovaj mjesec rekao da će početi testiranje svojih potpuno autonomnih ličnih automobila bez vozača na autoputevima u Phoenixu u Arizoni, gdje sada nudi vožnje u gradskom području. Tvrtka također namjerava djelovati u Austinu u Teksasu.

Tvrtka je prošle godine odustala od svojih napora da razvije komercijalnu tehnologiju autonomnog prijevoza kamionima ubrzo nakon što je softver za autonomnu vožnju potpao pod snažnu regulativu. General Motorsova jedinica Cruise automobila za autonomnu vožnju prošle godine je zbog nesreće obustavila vožnje bez vozača u SAD-u. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,