Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjak otkrio: Evo koliko kilometara možete voziti od trenutka kad se upali rezerva

Preuzmite sliku

Popularno

Svi smo barem jednom vozili malo predugo nakon što se upali lampica koja označava rezervu, precjenjujući kilometražu koju možemo preći raspoloživim gorivom i gurajući rezervoar do krajnjih granica.

Bez obzira na to jeste li pokušavali izbjeći gužvu ili uštedjeti novac čekajući da dođete na mjesto gdje je benzin jeftiniji, to se često pretvori u period prepun panike u potrazi za najbližom benzinskom pumpom.

Ali koliko kilometara možete sigurno voziti nakon što se upali lampica za gorivo?

Tačan broj ovisit će o nekoliko uzročnika, uključujući marku i model vašeg automobila, vaše vozačke navike, redovnu potrošnju benzina i vozite li automobil s djelotvornom potrošnjom goriva, kažu stručnjaci.

 • Nećete stići tako daleko, na primjer, u agresivnom sportskom automobilu, za razliku od toga da ste u nekom manjem automobilu i vozite umjereno.

  Ima prostora više nego što mislite

  Ali evo dobrih vijesti: imate daleko više prostora za kretanje nego što mislite. Dakle, koliko kilometara biste trebali moći preći s upaljenom lampicom za gorivo?

  “Ne postoji standardni broj kilometara i on varira od modela do modela”, kaže Mladen Herceg, dipl. ing. stroj. iz firme mobilityONE s dugogodišnjim iskustvom u upravljanju voznim parkovima.

  Obično će se indikator upaliti kada je rezervoar ispod 10% do 15% svog kapaciteta.”

  Općenito, nakon što se upali indikacija za gorivo, sigurno ćete voziti do 50 kilometara. Naravno, nije svejedno u kojem režimu prometa se krećete.

 • Djeluje li marka ili model automobila na to koliko kilometara možete preći nakon što se upali indikator za gorivo? Odgovor je opet “da”, jer vrsta automobila koji imate čini veliku razliku.

  Automobilu sa rezervoarom od 40 litara preostala rezerva može biti 4-6 litara od trenutka kada se upali indikacija. Međutim, nekom velikom terencu ostat će 12 ili čak 15 litara rezerve goriva, ali mu je i specifična potrošnja po kilometru znatno veća.

  Prebacite to u potrošnju: npr. mali gradski automobil sa rezervoarom od 40 litara i rezervom od 4 do 6 litara teoretski može preći vjerovatno još 50-80 km u umjerenoj vožnji. Međutim, automobil koji troši trećinu više mora imati i toliko veću rezervu.

  Stanje vozila i putevi

  Sljedeće je pitanje djeluju li starost i stanje vozila, odnosno stanje puta koliko daleko možete voziti nakon što se upali lampica?

  Herceg navodi:

  “Starost i stanje automobila, posebno kvaliteta održavanja vozila djelovat će na potrošnju, što je opće poznato, baš kao i specifični uvjeti na putu.

 • Na primjer, hladno vrijeme značajno povećava potrošnju goriva, posebno radi rada drugih sistema, poput klimatizacije, grijanja i sl., pa ako vam se indikacija upali kada je izuzetno hladno, trebali biste voditi računa da što prije stignete do benzinske pumpe.

  Loše održavano vozilo također će imati veću potrošnju, pa će zato prije ostati bez goriva kada je prazno. S druge strane, ako je vozilo dobro održavano, njegova starost ne bi trebala djelovati na potrošnju goriva, tako da biste se trebali držati općih procjena.”

  Sljedeće je pitanje je li možda štetno voziti na rezervi. Još jednom, odgovor je “da”.

  Vožnja nekoliko kilometara do najbliže benzinske pumpe neće oštetiti vaš automobil, međutim imajte na umu da pumpa za gorivo treba fluid za svoj rad te da rad “na suho” dovodi do kvara sistema.

  “Ako nema dovoljno goriva jednostavno motor ne radi, a vi se ne vozite,” objašnjava Herceg.

  Osim toga, s vremenom rizikujete začepljenje filtera goriva, jer automobil počne povlačiti prljavštinu i čestice s dna rezervoara. Naime, rezervoari goriva nisu savršeno čisto okruženje, a vožnja nakon što se upali indikator može povući nečistoće iz goriva u sisteme ubrizgavanja goriva vašeg motora.

 • Budite racionalni u vožnji

  Dakle, kako voziti kada se upali indikator za gorivo? Herceg kaže da postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili potencijalnu štetu. Prvo, dok tražite najbližu benzinsku pumpu, izbjegavajte vožnju velikim brzinama kako biste spriječili pregrijavanje motora i veću specifičnu potrošnju.

  Upamtite, svaka preostala količina vam je tada vrlo bitna pa budite racionalni u vožnji.

  Drugo, isključite sve nepotrebne potrošače, posebno klima-uređaj, sistem za grijanje kabine, sjedala i sl. jer oni povećavaju specifičnu potrošnju goriva.

  Ako nemate benzinske pumpe u blizini, s malim šansama da ćete je pronaći, bolje se sigurno zaustaviti na adekvatnom mjestu i pozvati pomoć ili alternativno rješenje za nastavak puta.

 • Konačno, a zašto biste uopće vozili s praznim rezervoarom goriva? Rjeđe punjenje rezervoara uopće ne znači da štedite novac, već vas šteta nanesena vašem vozilu može skupo koštati.

  A nebriga oko redovnog punjenja goriva zadavat će vam nepotrebne glavobolje. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,