Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Snimak ledi krv u žilama: Evo kako novi autonomni sistem vješto savladava saobraćajni haos u Kini

Preuzmite sliku

Do sada smo se nagledali videa s automobilima koji voze samostalno, no najnoviji snimak koji nam dolazi iz Kine posebno je impresivan jer pokazuje automobil koji izuzetno vješto savladava saobraćajni haos u ogromnom kineskom gradu Shenzhenu koji ima 17,5 miliona stanovnika.

Na videu se vidi kako automobil opremljen s tehnologijom autonomne vožnje 4. nivoa tvrtke DeepRoute.ai prelazi rutu od 23 kilometara kroz grad za vrijeme velikih saobraćajnih gužva.

Zanimljivo je vidjeti kako se automobil jako dobro nosi s nezgodnim saobraćajnim situacijama, vozilima koja prolaze kroz crveno, neodgovornim biciklistima i vozačima skutera koji voze u suprotnom smjeru, neopreznim pješacima i drugim preprekama tipičnima za saobraćajni haos u velikim kineskim gradovima, prenosi Jutarnji.hr.

Iako je ovaj automobil mnogo oprezniji, defenzivniji i dosta sporiji u vožnji od većine drugih automobila izgleda kao da je tehnologija potpuno spremna za upotrebu što se ne bi moglo reći za većinu sličnih sistema koje smo do sada vidjeli u akciji.

Umjetna inteligencija se pokazala jako obazrivom u vožnji te je automobil usporavao ili se zaustavljao kad god je postojala mala šansa da dođe do nezgode. Zbog toga su ga mnogi vozači agresivno zaobilazili no ni to ga nije smelo.

Korišteni automobil je MG Marvel R koji je osjetno modificiran kako bi sve to funkcioniralo. Automobil je opremljen s pet Lidara, osam kamera i moćnim računarskim sistemom. Automobil prati i predviđa kretanje svih objekta na udaljenosti do 200 metara ispred njega.

DeepRoute.ai ne namjerava proizvoditi automobile već svoj sistem želi prodavati drugim proizvođačima automobila za oko 3000 dolara. Tvrde da je njihov sistem već sada spreman za proizvodnju, no na tržištu će ga ponuditi tek 2025. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje