Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prvi turski automobil Togg predstavljen na sajmu “CES 2022” u Las Vegasu

Preuzmite sliku

Prvi turski automobil Togg izložen je na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike “CES 2022” u Las Vegasu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju uprave Togga navodi se da je koncept prvog autohtonog turskog automobila Togg pokrenut kako bi se kreirao globalni brend čije intelektualno i industrijsko vlasništvo 100 posto pripada Turskoj te koje čini jezgro turskog ekosistema mobilnosti.

Dodaje se da je Togg u sklopu svoje vizije predstavio svjetski brend na sajmu “CES 2022”, važnom mjestu susreta tehnološkog svijeta.

Izvršni direktor Togga Gurcan Karakas tim povodom izjavio je da nisu klasična automobilska kompanija.

“Mi sebe definiramo kao tehnološku kompaniju. Zato i jesmo na CES-u, mjestu susreta najnovijih inovacija i prvijenaca u tehnologiji. Mi smo tehnološka kompanija koja posluje u oblasti mobilnosti, osnovana na geografskom području gdje se susreću Istok i Zapad, razum i emocije. U novom svijetu, gdje se automobilska industrija ubrzano transformiše u ekosistem mobilnosti, kreiramo rješenja za mobilnost, stavljajući korisnika i podatke u sami fokus djelovanja”, kazao je Karakas.

Sajam potrošačke elektronike “CES 2022” održava se od 5. do 7. januara u Las Vegasu.

Iz Togga su ranije saopćili da testnu proizvodnju automobila pokreću krajem jula 2022. godine. Kompanija ima za cilj da do kraja 2022. godine proizvede električni C SUV u sklopu masovne proizvodnje vozila.

Nakon što budu završeni homologacijski testovi, prvo SUV vozilo u C segmentu biće lansirano na tržište u prvom kvartalu 2023. godine.

U Dolini tehnologije u Gebzeu u Turskoj 27. decembra 2019. godine upriličena je svečanost “Put ka inovacijama” na kojoj je predstavljen prototip prvog turskog automobila, još jednog u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka Turske u protekle dvije decenije.

Uprava Togga u oktobru 2021. godine objavila je da su izvršena sva aerodinamička i aeroakustična testiranja automobila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje