Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ponosni vlasnici automobila Alfa Romeo pokazali svoje ljubimce u Zenici (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

U Zenici se tokom 10. i 11. septembra ove godine održava Drugi međunarodni skup ljubitelja automobila italijanskog proizvođača Alfa Romeo, u organizaciji Alfa Romeo kluba iz Zenice, piše Anadolu Agency (AA).

Preko stotinu učesnika iz nekoliko zemalja regiona uzelo je učešće u ovom skupu koji za cilj ima promociju automobila ovog proizvođača, druženje, razmjenu iskustava kao i stvaranje novih kontakata, a na Trgu Alije Izetbegovića u centru Zenice parkirano je preko 150 vozila ovog proizvođača.

Muhedin Fejzić Braco, predsjednik Alfa Romeo kluba iz Zenice, rekao je kako učesnici ovog skupa još uvijek pristižu u Zenicu.

“Ovo je Drugi međunarodni skup koji organizuje naše udruženje građana, a dosad imamo oko 150 vozila, što je oko 300 do 400 ljudi. Učesnici još dolaze, dosta njih je iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, a od gradova koje moramo pohvaliti na brojnosti su Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb, Rijeka kao i mnogi drugi”, rekao je Fejzić.

Svi učesnici posjetili su tvrđavu Vranduk kod Zenice, te Kakanj i izletište Smetovi kod Zenice, gdje je održana i zabava za sve učesnike.

“Okupljanje na Trgu Alije izetbegovića je centralni dio manifestacije, nakon čega su slijedili defile i trka ubrzanja u dužini od 302 metra na zeničkom GGM-u (Glavnoj gradskoj magistrali), nakon čega slijedi proglašenje pobjednika”, rekao je Fejzić.

Uz pomoć sponzora, organizovane su i brojne sportske aktivnosti za najmlađe koji su sa svojim roditeljima posjetili ovu manifestaciju.

“Alfa Romeo je nešto specifično, ljudi to ili vole ili ne vole. Mi želimo poslati samo jednu poruku, to je da volimo Zenicu, BiH i ove automobile te da možemo svi biti jednaki. Nije bitno ko si, šta si i odakle si, svi vozimo Alfa Romeo i svi smo jednaki. Mislim da bi nam životi svima bili bolji kad bismo se vodili tom porukom”, dodao je Fejzić rekavši kako se organizuje i tombola za jednu članicu zeničkog kluba drugu godinu zaredom pa time ova manifestacija ima i humanitarni karakter.

Ognjen Lopatić, predsjednik kluba Alfa Romeo Ugo Stella iz Banje Luke, došao je u Zenicu na okupljanje ljubitelja ovih vozila.

“Nama je drago doći u Zenicu i mimo skupova, jer imamo jako dobre prijatelje ovdje i posjećujemo se i mimo skupova. Kada je skup, to je poseban događaj. Uvijek ćemo rado doći, rado se odazvati i podržati, a i ova ekipa dođe kod nas. Imamo dobru saradnju i to je jedno prelijepo druženje u ovim nesretnim i nenormalnim vremenima. Trebamo što više da se družimo, sastajemo i posjećujemo jedni druge jer je to jedini način života, a Alfa Romeo je veza u tome, u toj strasti i to nije samo automobil”, rekao je Lopatić.

Dodao je kako Alfa Romeo nešto s čim on živi od malih nogu.

“Zavolio sam taj automobil kad sam bio mlađi, jedan fudbaler na Grbavici je vozio 33-ku, i to jednom kad čovjek provoza, gotovo je. Ti automobili imaju svoju dušu, svoju originalnost, a i bogatu historiju. Alfa Romeo je nastao na trkaćoj stazi, nije pravljen da se prodaje tek tako nego da se takmiči pa je nakon toga krenuo u serijsku prozivodnju”, rekao je Lopatić dodavši kako je iz Banje Luke u Zenicu stiglo 16 vozila, dok ostali članovi ovog kluba nisu mogli doći zbog obaveza.

Nakon defilea učesnika ulicama Zenice, uslijedila je trka ubrzanja u dužini od 302 metra na dijelu Glavne gradske magistrale u Zenici, u kojoj su učestvovali vozači ovih automobila, a u revijalnom dijelu utrke takmičili su se egzotični automobili.

Najbrži u utrci od 302 metra bio je Ivan Subašić iz Kaknja. Osvojio je simboličnu nagradu, nakon čega su dodijeljene i nagrade sponzora za učesnike.

“Ljubitelj sam ovih automobila već nekih 15 godina i svake godine sam redovan gost na ovim okupljanjima. Osjećaj je super što sam pobijedio na ovoj utrci iako je to više druženje nego takmičenje. U životu prvo dolazi obitelj, posao pa Alfa Romeo, što samo kaže koliki smo mi zaljubljenici”, rekao je Subašić.

Učesnici međunarodnog skupa trkom i proglašenjem pobjednika i zvanično su završili dvodnevno druženje u Zenici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: