Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oznaku za početnika u vožnji pišu i rukom, ali samo je jedan ispravan način

Preuzmite sliku

Na našim putevima se mogu vidjeti automobili koji su označeni velikim slovom „P“, koje označava početnika, odnosno osobu koja ima položen vozački ispit kraće od dvije godine. 

Ova oznaka je zakonski regulisana, odnosno definisane su njene dimenzije i položaj na automobilu, ali problem predstavlja što je pravilnik koji reguliše ovu oznaku naknadno mijenjan, a mnogo mladih vozača ne zna za te izmjene, piše Moj volan.

U Bosni i Hercegovini od 31. marta 2018, kako je na snagu stupio Pravilnik o izmjenama i dopuni pravilnika o načinu obilježavanja motornog vozila kojim upravlja lice koje prvi put stekne vozačku dozvolu (,,Službeni glasnik BiHˮ, broj 20/18), vozač početnik ispod tablice ,,Pˮ više nije dužan da ima upisan broj vozačke dozvole kao što je do tada bilo obavezno.

Šta kaže pravilnik?

Motorno vozilo kojim u saobraćaju upravlja lice koje je prvi put steklo vozačku dozvolu, u trajanju od dvije godine, mora biti označeno tablicom ,,Pˮ na propisan način.

Šta podrazumijeva oznaka ,,Pˮ?

Tablica je bijele boje i na njoj je crvenom bojom ispisano slovo ,,Pˮ.

Tablica treba da bude izrađena na magnetnoj podlozi.

Dimenzije tablice za motocikle po važećem pravilniku iznose 12×10 cm, dok dimenzije tablice za ostala motorna vozila iznose 16×16 cm.

Visina slova ,,Pˮ na tablici za motocikle iznosi 8 cm, a širina 4 cm, dok visina slova ,,Pˮ na tablici za ostala motorna vozila iznosi 12 cm, a širina 10 cm.

 • Širina linije kojom je ispisano slovo ,,Pˮ na tablici za motocikle iznosi 1,5 cm, a za ostala motorna vozila 2 cm.

  Tablica na motocikle se postavlja na zadnjoj strani vozila neposredno iznad ili ispod registarske tablice, dok se tablica na ostala motorna vozila postavlja na zadnjoj strani vozila, i to tako da sredina tablice ne bude udaljena više od 40 cm od lijeve bočne ivice vozila, a visina tablice više od jednog metra od ivice kolovoza.

  Ako početnik upravlja u saobraćaju na putu vozilom koje vuče priključno vozilo, tablica se postavlja na zadnjoj strani priključnog vozila.

  Ispitno pitanje bez tačnog odgovora

  Jedan od razloga zašto na ulicama širom BiH i dalje možemo primjetiti vozače početnike koji ispod oznake „P“ imaju ispisan broj vozačke dozvole je taj što i dalje na polaganju testova za vozača motornog vozila u BiH imaju pitanje na tu temu i pogrešno su naučeni!

 • Pitanje je suvišno i treba ga izbaciti iz ispitnih pitanja za polaganje testova, jer trenutno, po važećem pravilniku, nijedan od ponuđenih odgovora nije tačan.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,