Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na ceste stigla nova kamera: Snima u svim smjerovima, a jedan mjerni sistem prati nekoliko saobraćajnih traka

Preuzmite sliku

Poljska firma Vitronic Machine Vision jedna je od vodećih na ovom tržištu čiji je primarni interes obuzdati nestašne vozače.

Upravo je poljskoj saobraćajnoj policiji isporučila niz svojih novih uređaja, nazvanih Poliscan, koji jamče izvrsne performanse.

U Vitronicu kažu da se njihove snimke ne mogu oboriti na sudu, odnosno da su svi aparati atestirani i precizni. Drugo, s kućištem koje podsjeća na stub, kamere snimaju u svim smjerovima, a jedan mjerni sistem prati nekoliko saobraćajnih traka.

Kamere mogu detektirati saobraćaj koji se približava i koji se udaljava, snimiti vozila koja se kreću jedno iz drugoga. Sve to osigurava besprijekorno snimanje prekršaja, čak i u gustom saobraćaju. Zahvaljujući tehnologiji laserskog mjerenja, nemoguće je zamijeniti vozila (krivo procijeniti) koja su prebrza, čak i ako voze paralelno. Na kvalitetu mjerenja ni na koji način ne utječu saobraćajni ili vremenski uvjeti. Poljaci tvrde da je za raznovrsnost zaslužan laser, odnosno Lidar.

Vitronic svoj novi uređaj prodaje u tri konfiguracije, kao stub s nizom kamera, na tronošcu ili u kućištu koje podsjeća na stražnji dio kamp kućice. Na kraju, mnoge kamere imaju ograničenja brzine na kojima mogu snimati. Ova kamera posustaje tek nakon 320 km/h, piše HAK revija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,