Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lexus je trenutno najpouzdanija marka automobila

Preuzmite sliku

Popularno

Luksuzne marke poput Porschea i Mercedes-Benza pale su daleko ispod prosjeka.

Premium marka Lexus je preuzela vodstvo od Kie u J. D. Powerovoj studiji o pouzdanosti vozila (VDS – Vehicle Dependability Study) za 2023., premda je većina drugih luksuznih marki završila pri dnu ljestvice, s izuzetkom Genesisa, koji je osigurao drugo mjesto.

Studija se fokusira na devet kategorija uključujući – klimu, pomoć u vožnji, vozačko iskustvo, vanjske dijelove, opremu (kontrole) zaslon, infotainment, interijer, pogonski sklop i sjedala.

Ukupno, unutar tih kategorija pokrivaju se 184 specifična problematična područja. Studija o pouzdanosti vozila za 2023. daje modelima automobila iz 2020. ocjenu PP100 ili problemi na 100 vozila.

Niži rezultat znači manje problema i bolju pouzdanost. Imajući to na umu, zanimljivo je primijetiti da je u cjelini automobilska industrija zabilježila napredak sa 192 PP100 prošle godine na 186 PP100 ove godine, što ukazuje da vozila na cijelom tržištu postaju sve pouzdanija unatoč nekim bolnim točkama oko tehnologije, piše HAK revija.

Zanimljivo, automobili za masovno tržište predvodili su većinu s prosjekom od 182 PP100, što je 23 manje od prosjeka za premium marke (205 PP100).

Luksuzne marke poput Porschea i Mercedes-Benza pale su daleko ispod prosjeka s najmanje 208 PP100.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,