Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija nagradila radnike: Uposlenici Mercedesa dobili rekordne bonuse

Preuzmite sliku

Popularno

Mercedes od 1997. godine dio profita dijeli s radnicima. Ove godine isplatio im je rekordan bonus.

Prošle godine oko 100.000 radnika Mercedesa dobilo je bonus od 6.000 eura, čime je uprava nagradila radnike za profitabilnu 2021. godinu. Slijedeći tu praksu, uz relativno uspješnu prošlu godinu, Mercedes je ove godine odlučio radnicima isplatiti rekordan bonus od čak 7.300 eura, što je više od trenutnog maksimalnog iznosa isplate od 6465 eura.

Ovaj nemali iznos dobit će na račun oko 93.000 radnika. Iznos i isplatu bonusa dogovorili su uprava i radničko vijeće te će biti isplaćen s platom za april. Počevši od poslovne 2023. godine, uspostavit će se novi sistem obračuna bonusa za udio u dobiti. Mercedes kaže da će nova strategija biti “usklađena s postojećim sistemom upravljanja”.

“Zajedno smo postigli mnogo u 2022. Uprkos izazovnom okruženju, naš tim Mercedes-Benz napravio je veliki korak prema uspješnoj transformaciji naše kompanije. Kao priznanje za ovaj učinak dogovorili smo se s glavnim radničkim vijećem da ćemo ove godine isplatiti poseban bonus od 7300 eura. Taj je broj znatno iznad prethodnog maksimalnog iznosa. Najvećim bonusom za udio u dobiti u historiji kompanije želimo izraziti svoju zahvalnost za predanost naših kolega”, izjavila je Sabine Kohleisen, članica Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG-a odgovorna za ljudske resurse i direktorica radnih odnosa.

Rekordan bonus dolazi u vrijeme kad je Mercedes donio odluku o rekordnim ulaganjima u električnu gamu. Do kraja desetljeća kompanija će uložiti preko 43 milijarde eura. Do 2030. godine će na većini tržišta nuditi isključivo električne modele, a do tada planira izgraditi i osam tvornica baterija. S druge strane, ulaganja u razvoj motora s unutrašnjim izgaranjem će do 2026. godine biti reducirana za 80 posto. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,