Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jednostavan trik kako da ujutro uklonite led sa stakla na vozilu za 10 sekundi

Preuzmite sliku

Nikad zaleđena stakla ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja.

No postoji vrlo jednostavan trik kako se riješiti leda za 10 sekundi. Vrlo je jednostavno. Napravite domaću tekućinu za odleđivanje kojom ćete ujutro samo pošpricati zaleđena stakla. Ona će led omekšati i čišćenje će biti gotovo za nekih 10 sekundi.

Recept: u bocu stavite litru alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte i koristite po potrebi.

Postoji još jedan recept: u boci s raspršivačem pomiješajte alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Također, imajte na umu da mudro parkiranje, također, pomaže. Parkirajte auto tako da prednji dio bude okrenut na istok te, ako je moguće, da vozilo ne zaklanjaju zgrade i kuće. Na taj način će prve jutarnje zrake polako otapati led na vjetrobranskom staklu pa ćete ujutro prije krenuti na posao.

Ukoliko se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej ni strugalicu – uzmite bankovnu karticu i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaštitite brisače i retrovizore

Želite li da se brisači ne zalijepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti. Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih “zapakirate” u plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Zaštitite brave od leda

Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, uzmite neku masnoću. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Kako da stakla ne magle

Ovo je čest slučaj tokom hladnih dana. Možete sebi pomoći tako da premažete sva stakla pjenom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane.

Također, napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,