Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Je li vožnja na rezervi dobra za vaš automobil?

Preuzmite sliku

Popularno

Stručnjaci kažu da bi rezervoar goriva u automobilu uvijek trebao biti četvrtinu pun kako vam ne bi nestalo goriva prije nego ste u mogućnosti ponovno napuniti rezervoar. Vožnja na rezervi ili dok je pokazivač gotovo na praznom rezervoaru može oštetiti vaš automobil na više načina.

Nećete daleko stići vozeći na gotovo praznom rezervoaru, ali u trenucima prije nego što se zaustavite, katalizator vašeg automobila, koji je dio ispušnog sustava, može se oštetiti.

Osim toga, ako je razina goriva u rezervoaru preniska, u pumpi za gorivo mogu zapeti neke krhotine jer se sve sitne čestice koje se nađu u rezervoaru za gorivo talože na dnu i tamo ostaju sve dok vaš automobil ne pokuša iskoristiti i zadnju kap goriva.

Kada pumpa za gorivo usisa svo preostalo gorivo, sav otpad iz vašeg rezervoara otići će zajedno s njim, a čestice se mogu zaglaviti u vašoj pumpi ili filteru za gorivo. To može prouzročiti popriličnu štetu.

Ako vam je rezervoar goriva stalno prazan, pumpa za gorivo bi se mogla pregrijati, što će uzrokovati da se prebrzo istroši.

Dakle, trebali biste izbjegavati voziti automobil ako je razina goriva u rezervoaru preniska ako ne želite da nastane neka šteta u vašem vozilu, savjetuje howstuffworks. Kada pokazivač za gorivo pokaže da je četvrtina potrošena, bilo bi dobro napuniti rezervoar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,