Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Impresivno vozilo koje može zamijeniti bilo koji automobil u snimanju reklama ili filmova (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Reklame za automobile često izgledaju kao pravo savršenstvo. Razlog tomu leži vjerovatno i u ovakvom vozilu koje je sistem koji može zamijeniti gotovo svaki automobil

BlackBird je električni automobil koji izgleda kao da je spreman za utrku u nekom futurističkom filmu, no ovo je puno impresivnije vozilo. Kreirala ga je firma Mill, koja se bavi specijalnim efektima, a može zamijeniti gotovo svaki automobil u snimanju reklama ili filmova.  Na taj način kažu da su riješili jedan od najvećih problema u oglašavanju, a to je da imaš gotov i stvaran automobil na lokaciji za snimanje.

Ovaj automobil toliko je prilagodljiv da se može produžiti za 1,2 metra, proširiti iza 25 centimetara, a kako bi oponašao vozna svojstva gotovo svakog automobila na cesti prilagoditi se mogu ovjes i elektromotor. Točkovi se mogu zamijeniti onima originalnima i kad je sve postavljeno kako treba automobil je spreman za snimanje na stvarnoj lokaciji.

 • BlackBird-vozilo2
 • BlackBird je opremljen kamerama koje snimaju sve što se vidi oko njega i stvara 3D sliku okoliša u kojem se vozi. Potom se u računaru umjesto crnog BlackBirda ubacuje automobil koji se reklamira, tako da je jedino stvarno na snimci okoliš, točkovi i dio sjene BlackBirda.

  Kako neke snimke izgledaju toliko dobro da je nemoguće pogoditi da su nastale u računaru, logično je pitanje zašto su uopšte prolazili kroz tu muku.

  Objašnjenja može biti više. Reklame se snimaju čak i prije nego je automobil proizveden i zbog toga se neki detalji na automobilu mogu i promijeniti. U računaru to možemo lakše promijeniti na našem virtualnom vozilu. Često smo vidjeli i maskirane automobile koji se testiraju kako bi auto ostao tajan. Snimanje reklame može puno toga otkriti, a BlackBird osigurava da se vidi jedino izgled felgi.

  BlackBirdom je i puno lakše snimati na bilo kojoj lokaciji nego transportovati novo vozilo, a konačni rezultati bit će savršeni. Refleksije se mogu prilagoditi po želji, a izbjeći će se dodatni snimatelji i vozila. Naravno, ovako se mogu napraviti i snimke koje je moguće dobiti samo u računalu.

  BlackBird je inače u izradi bio dvije godine, a uz Mill na njemu su radili specijalisti za kamere te su ga izradili u istom hangaru gdje je nastao i Lockheed SR-71 Blackbird, po kojem je dobio ime. (24sata.hr)

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,