Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li se bliži kraj za instruktore vožnje?

Preuzmite sliku

General Motors je nedavno podnio zahtjev za zaštitu patenta za autonomni sistem koji će učiti nove vozače kako da voze, a ukoliko se ova tehnologija pokaže kao funkcionalna moguće je da u budućnosti više neće biti instruktora vožnje.

Ova interesantna funkcija tehnologije autonomne vožnje će biti zamjena za instruktore i služiće za podučavanje osnova vožnje na javim putevima.

Cijela automobilska industrija kontinuirano radi na stvaranju pametnijih vozila koja će zahtjevati sve manje od vozača. Iako je korišćenje velikog broja senzora i kamera dovelo do toga da su automobili dosta pametniji nego ranije, General Motors smatra da će postojati trenuci kada će vozač morati da preuzme kontrolu nad vozilom. Kako bi spremili ljude za budućnost kada će morati da rade zajedno sa svojim autonomnim vozilima, GM je stvorio novog autonomnog instruktora vožnje.

  • Američka kompanija takođe navodi da su prednosti ovog sistema manji broj potrebnih instruktora, niža cijena podučavanja, ali i bolja dostupnost. Uspjeh vozača početnika će se mjeriti brojnim senzorima koje koristi autonomno vozilo za vožnju tako da će svi potezi biti precizno izmjereni. Zahvaljujući unosima vozača, automobil može u realnom vremenu da prikaže informacije o tome kako treba pravilno koristiti volan, pedalu gasa, kočnicu itd.

    Autonomno vozilo će postepeno omogućavati neke druge funkcije kako vozač postaje sigurniji za volanom. To je dosta drugačije od dosadašnje prakse kada novi vozači u startu dobiju potpunu kontrolu nad vozilom za obuku. Za sada nema informacija kada bi ova tehnologija mogla da se nađe u serijskim automobilima. (Nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje