Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četiri autosjedalice za djecu “pale” na testiranjima

Preuzmite sliku

Popularno

Od 40-tak autosjedalica različitih veličina, prisutnih na evropskom tržištu, uključujući i naše, njih četiri su dobile loše preporuke, odnosno zaslužile ocjenu – nezadovoljavajuće. Pokazuje to najnovije testiranje koje je sproveo Njemački auto-moto klub, a kojem je partner za BiH bio BIHAMK.

Nezadovoljavajuću ocjenu dobio je model Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base.

– U testu frontalnog udara, elementi su se razdvojili, te katapultirali prema naprijed – pojašnjavaju iz BIHAMK-a.

Ista ocjena pripala je i modelu Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base, jer se, kako je navedeno, u testu frontalnog sudara integralni pojas odvojio od nosiljke za bebe i lutka je izbačena iz sjedalice, što je rezultiralo lošom ocjenom u domenu frontalnog sudara.

Giordani Galaxy 12 takođe, kako se navodi, nije bio uspješan u testu frontalnog udara, a i vezivanje djeteta u sjedalicu je komplikovano. Stoga je, kako se navodi, i ova sjedalica takođe morala biti ocijenjena kao loša.

Neslavno je u testu prošao i model Maxi-Cosi TobiFix, jer sadrži retardant plamena u količini koja prelazi ograničenja navedena u direktivi EU koja se primjenjuje na igračke.

Istovremeno, dva modela su ocijenjena sa odličan, 28 modela sa vrlo dobar, a još četiri sa dobar.

– Preporuka vozačima je da prije kupovine autosjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda, uvjere se u njihov kvalitet i provjere kompaktnost potencijalne dječje sjedalice vozilu u kojem bi se ona nalazila, od čega svakako zavisi sigurnost djeteta – naveli su iz BIHAMK-a.

Kako napominju, vozači ne smiju da zaborave koliko je važno korištenje dječje autosjedalice. Čak i ona najlošija je, poručuju, bolja nego nikakva, jer se njenim korištenjem smanjuje mogućnost nastanka teških povreda prilikom saobraćajne nezgode.

– Dječja autosjedalica se mora koristiti uvijek i bez izuzetka, pa čak i na najkraćim putovanjima. Statistika je dokazala da se najveći broj saobraćajnih nezgoda upravo dogodi na ulicama u naseljima. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer u trenutku sudara pri brzini od 50 km/h dijete teško 10 kg postaje “teže” i do 20 puta i više, i teži oko 200 kg – ističu iz BIHAMK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,