Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

BIHAMK: U prošloj godini registrovano 82,7 posto više vozila na električni pogon

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) i JP Ceste Federacije BiH danas organizovao konferenciju “Let's drive green” kako bi se unaprijedile aktivnosti vezane za elektromobilnost i zdraviju životnu sredinu.

Stanje u vezi elektromobilnosti u BiH se u odnosu na prije par godina znatno poboljšalo, što potvrđuje i činjenica da je u 2022. godini registrovano 82,7 posto više vozila na električni pogon nego u 2021. godini.

Na konferenciji je bilo riječi o trenutnom stanju elektromobilnosti u BiH, broju električnih vozila registrovanih u BiH, razvoju mreže punionica za električna vozila, šansama i perspektivama razvoja elektromobilnosti, kao i zakonskoj regulative koja obuhvata održivu elektromobilnost.

Visoki zvaničnik Austrijskog automobilskog, motociklističkog i turing kluba (ÖAMTC) Oliver Schmerold je predstavio podatke vezane za razvoj elektromobilnosti u Austriji, izazove sa kojima su se suočavali, kao i greške koje Bosna i Hercegovina može da izbjegne, vodeći se primjerima dobre prakse u toj zemlji.

– BIHAMK, kao jedna od vodećih organizacija u oblasti cestovne sigurnosti i članica Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) putem ove konferencije želi da kroz primjere i iskustava jedne razvijene europske zemlje u pogledu elektromobilnosti, kao što je Austrija, približi znanje i primjere dobre prakse, kao i da pomogne svim institucijama, organizacijama i djelatnostima koji rade na poslovima razvoja elektromobilnosti u BiH – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Konferencija je održana u okviru programa održive mobilnosti podržanog od FIA, a pored stručnih predstavnika BIHAMK-a, prisustvovali su i predstavnici svih relevantnih institucija koji se bave razvojem elektromobilnosti u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje