Svi novi evropski modeli ovog brenda automobila će biti potpuno električni
Foto: Ilustracija

Nissan Motor Co saopćio je da će svi njegovi novi evropski modeli biti potpuno električni i da planira prodavati samo električna vozila (EV) na kontinentu do 2030. godine, pridružujući se sve većem broju proizvođača automobila koji prelaze na električna vozila do kraja decenija, piše Euractiv.

- Sada nema povratka - poručio je izvršni direktor Nissana Makoto Uchida u saopćenju, dodajući da će "svi novi Nissanovi modeli od sada biti potpuno električni u Evropi".

Japanski proizvođač automobila saopćio je da će se jedan od dva nova modela električnih vozila koje je već potvrdio za Evropu proizvoditi u njegovoj fabrici u Sunderlandu na sjeveroistoku Engleske.

Proizvođači automobila se žale da bi nepoštivanje "pravila o porijeklu" dogovorenih britanskim sporazumom o Brexitu s Evropskom unijom moglo dovesti do tarifa od 10 posto na električna vozila kojima se trguje između bloka i Velike Britanije već u januaru. No, predsjednik Nissana za Afriku, Bliski istok, Indiju, Evropu i Okeaniju Guillaume Cartier rekao je novinarima da će automobili proizvedeni u Sunderlandu zadovoljiti ta pravila.

Colin Walker, šef transporta u Energetskoj i klimatskoj obavještajnoj jedinici (ECIU), neprofitnoj grupi, rekao je da je regulatorna sigurnost ključni element da kompanije odluče gdje će proizvoditi električna vozila.

- Nissanova odluka je zasnovana na jasnom razumijevanju da se evropska i britanska tržišta prebacuju na električna vozila, i to brzo - rekao je on.