U dramatičnim situacijama koje se mogu desiti u saobraćaju ključno je znati reagovati na pravi način. 

Evo kako bezbjedno zaustaviti automobil ako otkažu kočnice tokom vožnje
Foto: Ilustracija | Spriječiti posljedice

Otkazivanje kočnica tokom vožnje stvar je koja se nažalost dešava vozačima, a sama pomisao na takvu situaciju djeluje dramatična. Otkazivanje kočnica se najčešće dešava zbog pucanja crijeva u kojima se nalazi hidraulično ulje koje pokreće kočnice.

Veliki broj ljudi će prvo pomisliti da nasilno zaustavi automobil tako što će ga usmjeriti prema bankini ili nečemu drugom što bi moglo zaustaviti automobil. Međutim, to rješenje je jako pogrešno. 

Također, naglo povlačenje ručne kočnice može dovesti do prevrtanja automobila, te se ni to ne čini sigurnim rješenjem. Ukoliko se ipak zadesite u ovakvoj situaciji najprije je potrebno obavijestiti druge vozače da sa vašim vozilom nešto nije uredu tako što ćete uključiti sva četiri žmigavca. 

@master_driver666 What should I do if my car brakes fail?#driving #skills #tips #knowledge #fpy ♬ 原聲 - Master driver

Nakon toga čvrsto kontrolisati volan sa jednom rukom i spriječitit odstupanje vozila od pravca kretanja. Drugom rukom držati mehaničku ručnu kočnicu i pritisnuti dugme na njoj. 

Povući je prema gore i spustiti više puta. Na ovakav način postići će se postepeno kočenje, umjesto naglog što može rezultirati stabilnom i sigurnom zaustavljanju vozila.