Foto: Tuzlanski.ba

Nakon brojnih glasina o potencijalnoj Maseratijevoj premijeri spremljenoj za ovogodišnji sajam automobila u Šangaju, konačno smo dobili i njihovu zvaničnu potvrdu.

maserati-ghibli-1

Italijanska kompanija je objavila prve zvanične fotografije sedana po imenu Ghibli, uz određene detalje o samom automobilu, koji svojim izgledom podsJeća na originalni Ghibli, koji je bio sportski, dvovratni GT model. Sličnosti su primjetne u linijama profila i nešto produženoj haubi, dok zadnji branici podsjećaju na one sa najnovijeg Quattroportea. Enterijer, sportskog dizajna koji nosi prepoznatljiv italijanski pečat je još jedan element koji nosi sličnost sa Quattroporteom.

maserati-ghibli-2

Prodaja novog sedana će početi krajem godine, što znači da će Ghibli biti model za proizvodnu 2014. godinu. Razlog za brzi izlazak na tržište leži u ambicijama italijanskog proizvođača, koji želi da udesetostruči svoju godišnju do sredine ove decenije. Upravo iz tog razloga i novi Ghibli je zasnovan na Quattroporteu, uz istu ponudu motora, prenos i Maseratijev Q4 pogon na sva četiri točka.

maserati-ghibli-3

Ghibli će biti dostupan sa 3,0-litarskim V6 turbo motorom, koji dolazi u dve verzije, od kojih će snažnija imati 404 KS. Uz to, očekuje se i 3,0-litarska V6 VM Motori turbo dizel jedinica, koja se već nalazi pod haubama jednog broja Fiatovih i Chryslerovih modela. Time će Ghibli postati prvi Maseratijev proizvodni model sa dizel agregatom. Sajam u Šangaju, na kojem će biti predstavljen Ghibli, počinje 20. aprila.

Autoportal / Tuzlanski.ba