Foto: Tuzlanski.ba

Zbog specijalnog dizajna odnosno dodataka robotskih nogu ta bi vozila bila savršena za spašavanje jer bi mogla svladati prepreke na cesti i u divljini koji su izvan dosega klasičnih automobila...

Jeste li čuli za Hyundai Elevate? Riječ je o ideji južnokorejskog proizvođača automobila za vozila „s nogama“ koji je predstavljen na prošlogodišnjem sajmu inovacija CES, a koji kombinuje robotiku i tehnologiju proizvodnje električnih vozila, prenosi punkufer.hr.

Iako Elevate ima točkove, oni su povezani s vozilom mehaničkim nogama. Na autocesti postiže uobičajene brzine kao i drugi njihovi modeli, no četveronožni automobil se po potrebi može popeti na 1,5 metara visok zid ili prekoračiti udaljenost od 1,5 metara.

Hyundai nije ostao samo na ideji. Nedavno je otišao korak dalje te pokrenuo poseban odjel unutar firmestudio New Horizons – za razvijanje tih vozila koji imaju mogućnost kretanja s neviđenom pokretljivošću.

Zbog specijalnog dizajna odnosno dodataka robotskih nogu ta bi vozila bila savršena za spašavanje jer bi mogla svladati prepreke na cesti i u divljini koji su izvan dosega klasičnih automobila.

Osim kretanja preko kamenja, odrona i drugih prepreka, Elavate bi se mogao „popeti“ i u gradu preko stepenica te tako pomoći starijim i nemoćnim osobama u kretanju od stana do željene lokacije. (Tuzlanski.ba)