Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Australija predstavila automobil koji vozi na ljudski izmet

Preuzmite sliku

Urban Utilities, australska kompanija koja se bavi alternativnim pogonima automobila, lansirala je svoj prvi SUV koji vozi na ljudski izmet, proširujući svoju flotu vozila koji se napajaju električnom energijom generiranom od ljudskog otpada.

Prigodno nazvan ‘Broj 2’, modificirana Hyundai Kona Electric je drugi automobil kojeg je kompanija predstavila. Glasnogovornica Urban Utilitiesa Anna Hartley opisala je automobil ‘novim klincem na bloku’.

“Broj 2 nije vaš prosječni SUV – to je S-Poo-V, s ogromnim emojijem izmeta na bočnoj strani automobila, tako da nitko neće imati problema s nagađanjem što ga pokreće. U prosjeku, dnevne navike jedne osobe mogu proizvesti dovoljno električne energije da bi automobil mogao prijeći oko 450 metara.”

Energija koja se koristi za punjenje SUV-a proizvodila se kada je bioplin iz pročišćavanja otpadnih voda doveden u kogeneracijsku jedinicu – divovski motor koji proizvodi električnu energiju, u postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Oxley u Brisbaneu.

“Možda to ne znaju, ali više od 330,000 ljudi na jugu i zapadu Brisbanea pomažu nam u stvaranju goriva za naše automobile, svaki put kad puste vode na WC-u”,  izjavila je Anna, te dodaje:

“Prošle financijske godine proizveli smo dovoljno električne energije za napajanje gotovo 4000 domova tokom cijele godine. Koristeći energiju dobivenu od ljudskog otpada, smanjujemo svoje operativne troškove i pomažemo okolišu korištenjem održivijeg izvora energije, tako da je riječ o win/win situaciji’

Broj 2 će u prodaju zajedno s prvim australskim automobilom na ovaj pogon, kojeg je Urban Utilities predstavio prije četiri godine. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,