Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vaš pas ne želi jesti? Ovo su mogući razlozi, provjerite uklapa li se vaš pas u neke od njih

Preuzmite sliku

Roditelji često imaju posla s djecom koja su izbirljiva u jelu, ali barem vam dijete može reći koju hranu ne voli. Dok vlasnici kućnih ljubimaca (u ovom primjeru konkretno psi) mogu samo nagađati šta je u pitanju i zašto ne jedu hranu.

Kad vaš pas podigne nos nad zdjelom za večeru, sigurno pomislite zašto sad ne želi da jede. Dakle, kako možete nagovoriti svog psa da jede? I koliko biste trebali preskočiti obroke prije nego što svog psa odvedete veterinaru na stručno mišljenje?

Pas koji ima slabiji apetit ili je bez apetita, definitivno može biti razlog za zabrinutost, ali postoji više razloga zašto vašem psu u posljednje vrijeme jednostavno ne odgovara hrana, piše The Wildest.

Šta uzrokuje gubitak apetita kod pasa? 

Dakle, šta uzrokuje da pas ne jede? Prije nego što počnete brinuti o teškoj bolesti, pogledajte svoj dom i život, prenosi Tuzlanski.ba.

Promjene u okolini psa ili novi dodaci porodici i mogu jednako vjerovatno ograničiti apetit vašeg ljubimca kao i bolest. I dok je gubitak apetita vrlo čest znak bolesti, obično je popraćen drugim simptomima, pa se nemojte brinuti, osim ako vaš pas također ne povraća, ima proljev ili neki drugi znak bolesti.

Temperatura i ono što je vaš pas jeo dan prije, također, može pridonijeti gubitku apetita. Neki psi jedu previše a drugi psi vrlo dobro reguliraju unos hrane. Ako primijetite da postaje vruće, vaš pas možda više leži i zauzvrat ne treba toliko kalorija taj dan i odlučuje jesti manje svog obroka. Ako ste pretjerano hranili psa dan prije, on može regulirati što će uzimati sljedeći dan, tj. može jesti manje dan nakon tog obilnijeg obroka.

Psi koji su izbirljivi u jelu

Neki psi možda neće odbijati svu hranu, samo određene sastojke, što obično znači, da samo imate izbirljivog psa po pitanju jela. Psi često postaju izbirljivi ako su često hranjeni ljudskom hranom, ako su hranjeni u nedosljedno vrijeme ili su uživali u širokom izboru hrane i okusa.

 • Štenci su posebno izbirljivi u jelu, ali se s vremenom često prilagode novom domu i prehrani. Ako je vaš pas uživao u okusu pilećih nuggetsa ili drugih poslastica, možda je malo manje oduševljen svojom suhom hranom za pse, zato pokušajte s nekim zdravim grickalicama potaknuti njihov apetit.

  Kada se treba zabrinuti zbog nedostatka apetita kod psa? 

  Dakle, koliko dugo pas može izdržati bez jela? Ako vaš pas preskoči nekoliko obroka, ali onda ponovno počne normalno jesti, vjerovatno nema razloga za brigu. Međutim, ako vaš pas nije ništa jeo 24 do 48 sati, obratite se svom veterinaru. Obratite više pažnje na male pse jer oni mogu dehidrirati brže od većih pasa.

  Odmah se obratite svom veterinaru, ako uz gubitak apetita primijetite bilo koji od dolje navedenih simptoma:

  1. Često povraćanje ili proljev

  2. Letargija

  3. Nagli gubitak težine

  4. Pretjerana žeđ

  5. Zatvor ili neuobičajena stolica

  Kako znati je li pas gladan? 

  Psi imaju tendenciju da glasno govore o svojim potrebama, posebno kada je u pitanju hrana! Gladan pas može uporno cviliti ili lajati, lizati usne ili čak lutati kućom u potrazi za zalogajem. Također, možete primijetiti često i pretjerano lizanje šapa ili kopanje po tlu.

 • Kako znati jede li pas dovoljno?

  Jedan od najboljih načina da osigurate da vaš pas dobiva dovoljno hrane je praćenje njegove težine. Svaka dva do tri dana odredite određeno vrijeme za vaganje vašeg psa. Uvijek koristite istu vagu i vagajte ih nakon šetnje kako bi imali prazan mjehur.

  Šta učiniti ako pas povrati nakon jela?

  Ponekad psi jedu prebrzo, što može uzrokovati povraćanje odmah nakon jela. Iako jedan slučaj povraćanja nije razlog za brigu, ako vaš pas nastavi povraćati nakon obroka, obratite se svom veterinaru. Mogli su konzumirati hranu ili predmet koji je otrovan za njih ili se možda suočavaju s bolešću. Ako veterinar zaključi da vaš pas samo povraća, jer prebrzo jede, razmislite o zdjeli za sporu hranu psa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje