Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte fascinantan način na koji flamingosi hrane svoje mladunče

Preuzmite sliku

Popularno

Pogledajte snimak koji prethodnih dana dijele svi na Instagramu.

Sposobnost da proizvode mlijeko kojim hrane svoje mladunce, jeste osobina koja sisare razlikuje od životinja.

Većina ptica svoje mlade hrani visoko-proteinskim insektima, ili u slučaju grabljivica, mesom glodara.

Međutim, studije su pokazale da neke ptice, kao što su golubovi, flamingosi i carski pingvini, i to i mužjaci i ženke, takođe mogu da proizvedu “mlijeko” kojim hrane svoj mladunce.

Flamingosi su monogamne životinje. Kada pronađu patnera, grade gnijezdo i u njega polažu jedno veliko jaje. Kada se izlegne i mama i tata ga hrane mlijekom sljedećih devet mjeseci, prenosi nationalgeographic.rs.

Zov mladunca u mozgovima roditelja stimuliše oslobađanje prolaktina – istog hormona koji podstiče laktaciju kod žena – od kojeg ćelije u grlu roditelja otiču i ispuštaju sekret magične formule. A interesantno je da u procesu laktacije flamingosi gube boju. Do prestanka dojenja, perje ovih egzotičnih ptica postaje gotovo potpuno bijelo.

Mlijeko flamingosa, bogatije proteinom i masnije od ljudskog mlijeka, ima “konzistenciju kravljeg sira”, kaže Pol Rouz, istraživač flamingosa sa Univerziteta Egzeter u Velikoj Britaniji.

Mlijeko flamingosa je jarko ružičaste boje jer ga roditelji opskrbe istim pigmentima, karotenoidima, koji su zaslužni za boju krila flamingosa i koji su, u isto vrijeme, antioksidanti.

Iako je u pitanju proces koji nauci, ali i ljubiteljima ovih ptica nije nepoznat, snimak koji se pojavio na društvenoj mreži Instagram izazavao je nevjerovatan broj reakcija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,