Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mačka je zahvalan kućni ljubimac: Pet razloga zašto da se odlučite za nju

Preuzmite sliku

Popularno

Djeca su ta koja obično žele imati jednog od kućnih ljubimaca u svom domu, pa se roditelji često nađu u nedoumici kojeg izabrati za svoju djecu.

Nova istraživanja pokazala su da su mačke kao kućni ljubimci izuzetno korisne.

Osnažuju srce

Zbog svoje mirne prirode mačke djeluju relaksirajuće na ljude i smanjuju im stres. Ovo, naravno, dovodi do manjih srčanih napora. Tako je Univerzitet u Minesoti dokazao da vlasnici mačaka imaju i do 40% manju šansu da dobiju srčani udar, a 30% umanju za neke druge srčane bolesti. Isto tako, osobe koje su prošle težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka.

 • Pomažu pri povezivanju

  Rezultati francuskih naučnika pokazuju da mačke kod ljudi povećavaju koncentraciju oksitocina, hormona koji se izlučuje kad smo okruženi prijateljima i ljubavnim partnerima. Oksitocin se oslobađa posredstvom dodira, pa milovanje mačke nužno utječe na njegov nivo u ljudskom tijelu. Osobe s blagim autizmom pokazale su povećanu komunikativnost i lakše povezivanje s drugima, ukoliko su se neposredno prije družile s mačijim svijetom.

 • Pojačavaju imunološki sistem

  Mačke su razigrane životinje koje često znaju nasmijati svoje vlasnike. Bilo da love same sebi rep, ili oštre kandže na grebalici, svojim komičnim ponašanjem održavaju ljude oko sebe u dobrom raspoloženju. Prema istraživanju Univerziteta „Loma Linda“ u Kaliforniji, smijeh i veselje mogu podići nivo imunoglobulinskih proteina za 14%.

  Lakše dišemo uz njih

  Nekoliko nordijskih istraživanja povezalo je da djeca izložena mačkama imaju manju šansu za razvijanje respiratornih alergija. Životinje potiču razvoj prirodnog imunološkog sistema, zbog kojeg je moguće čak i oduprijeti se astmi u kasnijem životnom dobu.

 • Psihološki nas rasterećuju

  Kao i mnogi drugi ljubimci, mačke pomažu pri oporavku od stresnih iskustava. Prema studiji iz Velike Britanije, osobe koje su se suočile s tragičnim gubitkom partnera pokazale su veću stabilnost ukoliko su imale životinjskog podstanara. Ljubimci pružaju neverbalnu društvenu podršku, te smanjuju osećaj usamljenosti. Naravno, mnoge osobe razgovaraju sa svojim ljubimcima, tvrdeći da ih bolje razumiju od ostatka ljudskog roda. (Azra.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,