Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su menstrualni bolovi u zimskom periodu jači i kako ih ublažiti?

Preuzmite sliku

Popularno

Istraživanja pokazuju da mnoge žene osjećaju da su im menstruacije bolnije zimi, a dužina trajanja ciklusa se također smanjuje.

Kada je vani hladno, vašem tijelu prioritet je održavanje dotoka krvi u vaš mozak, srce i druge vitalne organe, što može biti razlog zašto su vam prsti na rukama i nogama ponekad hladni. Kao dio tog procesa, krvne žile se sužavaju, smanjujući protok krvi. Neki doktori vjeruju da ovo ograničenje cirkulacije može ometati menstrualni protok krvi, čime se povećavaju menstrualni grčevi.

Šta se događa s menstrualnim bolovima u zimskom periodu?

Postoje neki zanimljivi podaci o tome kako godišnja doba utiču na menstrualni ciklus. Istraživanja pokazuju da mnoge žene osjećaju da su im menstruacije bolnije zimi, a dužina trajanja ciklusa se također smanjuje, te se događaju promjene. Postoje različiti prijedlozi o tome zašto se to događa. Jedna je teorija da hladno vrijeme uzrokuje sužavanje krvnih žila, što zauzvrat pogoršava bol. Druge teorije uključuju činjenicu da smo zimi manje aktivni i više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, što može dovesti do lošeg raspoloženja i pogoršanja boli, govori ginekologinja Susanne Unsworth o uticaju zime na menstrualni ciklus.

 • Osim fizioloških posljedica, psihički efekti zime također mogu uzrokovati pogoršanje menstrualnih bolova. Hladno vrijeme često uzrokuje da ljudi ostaju u kući i budu manje fizički aktivni, ograničavajući mogućnosti za tjelovježbu koja može pomoći u ublažavanju menstrualnih simptoma.

  Osim toga, poznato je da tmurna, mračna atmosfera povezana s povećanim stresom i tjeskobom u zimskom periodu povećava bol.

  Orgazam – prirodni lijek protiv bolova

  Zima je vezana uz udobnost, bez obzira u kakvom ste odnosu s drugima ili sami sobom. Možda žudite za dodatnom nježnošću i intimnošću. To je ona želja za osjećajem topline tuđih tijela i potreba da se sklupčate i hibernirate. Ovo će vam posebno biti od pomoći ako su vam menstruacije zimi bolnije.

  Seks tokom menstruacije

  Seks tokom menstruacije je oduvijek jedan od najvećih tabua, iako ima pozitivne posljedice koje donosi, npr. može skratiti menstruaciju i ublažiti menstrualne grčeve, jer orgazmi djeluju kao prirodni lijek protiv bolova.

 • Ako niste raspoloženi za intimno ublažavanje bolova, uvijek možete isprobati jednostavne joga poze. Suprotno uobičajenim zabludama o menstruaciji, vježbanje se preporučuje tokom menstruacije, jer pomaže otpuštanju endorfina (prirodnih tjelesnih lijekova protiv bolova), što znači da lagana vježba može smanjiti mjesečne grčeve i bol.

  Nakon vježbanja joge možete isprobati opuštajuću kupku koja će vam pomoći da ublažite bol i da se ponovno osjećate kao novi.

  Iako menstrualna bol možda nije ugodna, često je znak da naše tijelo funkcioniše ispravno. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje