Foto: Tuzlanski.ba

Veselimo se aktivnim provodima koji nas čekaju narednih dana, no do tada moramo malo misliti na popularno "boostanje" organizma, a to je puno lakše uz ove supe koje su fine i pune povrća.

1. Supa od bijelog luka

Sastojci 
(za 5 porcija)

3 glavice bijelog luka

3 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

3 krompira

1 kašika timijana

500 ml povrtnog temeljca ili vode

so, biber

Priprema

Ispecite bijeli luk. S glavica bijelog luka odstranite vanjsku tanku ljusku, ali nemojte ih guliti. Nožem odrežite gornji dio svake glavice, tamo gdje se nalazi peteljka. Složite ih u vatrostalnu posudu za pečenje, premažite kašikom maslinovog ulja i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u peći zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata ili dok bijeli luk potpuno ne omekša i dobije zlatnu boju.

Izvadite iz pećnice i da se ohladi, a onda rukama istisnite pečene režnjeve iz ljuske. Ostavite sa strane i počnite spremati juhu.

Skuhajte supu. U loncu zagrijte preostale dvije kašike maslinovog ulja, dodajte nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast.

Sad dodajte krompir i pečeni bijeli luk, sve zalijte temeljcem, posolite i dodajte timijan. Smanjite temperaturu peći i pustite da se lagano krčka dok krompir potpuno ne omekša. Štapnim mikserom usitnite supu da postane kremasta, pobiberite po ukusu.

2. Krem supa od bundave

Sastojci

(za 4 porcije)

1,5 kg bundave (npr. muškatna, hokaido, kabocha...), očišćena i razrezana na četvrtine

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike maslaca

1 crveni luk

1 l pilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno)

50 g grčkog jogurta

so, biber

Priprema

Pripremite lim za pečenje: Zagrijte peć na 200 stepeni. Lim za pečenje lagano namastite običnim ili uljem u spreju.

Začinite bundavu: Bundavu ogulite, narežite na manje komade, stavite na pripremljeni lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posolite. U jednom sloju rasporedite po limu.

Ispecite bundavu:  Pecite bundavu oko sat vremena, te na pola vremena promiješajte. Pecite dok ne omekša.

Pirjajte luk: U međuvremenu na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslac. Ubacite sitno sjeckani luk i pržite 4 do 5 minuta miješajući.

Dodajte bundavu: Umiješajte bundavu i temeljac. Posolite, pobiberite po ukusu. Ostavite da supa zakuha, zatim ju sklonite sa peći.

Izmiksajte sastojke štapnim mikserom:  Štapnim mikserom prođite kroz supu da ju ispasirate, dodajte grčki jogurt i izmiješajte. Poslužite vruće.

3. Supa s brokulom i sirom

Sastojci

(za 6 porcija)

20 g maslaca

½ glavice luka, nasjeckane

1 čeno bijelog luka, protisnuto

500 ml povrtnog temeljca

200 ml mlijeka, 2% m.m.

200 g brokule, bez stabljike, nasjeckane

1 mrkva, nasjeckana na kolutiće

¾ kafene kašike soli

½ kafene kašike bibera

200 ml slatkog vrhnja

150 g naribanog Gouda sira

1 kafena kašika senfa, po želji

Priprema

Pržite luk: U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i dodajte luk. Dinstajte ga do zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte bijeli luk i dinstajte još minutu.

Ubacite povrće: U lonac ubacite nasjeckanu mrkvu i brokulu te pirjajte oko 2 minute. Ulijte temeljac i mlijeko te kuhajte 20-25 minuta na laganoj vatri.

Dodajte sir: Kad je supa kuhana ubacite slatko vrhnje i začine. Kuhajte još 5 minuta i dodajte sir. Promiješajte, maknite s vatre i po želji umiješajte senf.

Poslužite: Poslužite toplo uz hljeb po izboru.

4. Krem supa od mrkve

Sastojci

(za 4 porcije)

2 kašike maslinovog ulja

1crveni luk

3 čeona bijelog luka

500 g mrkve

1,5 l vode

so, biber

1 kafena kašika začinskog bilja po želji

Priprema

Narežite povrće: Luk i bijeli luk nasjeckajte sitno. Mrkvu ogulite i narežite na ploške.

Dinstajte: Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok se ne zastakli, dodajte bijeli luk i mrkvu.

Podlijte: Miješajte minutu do dvije i podlijte vodom. Posolite i popaprite.

Skuhajte: Kuhajte na srednje jakoj vatri u poklopljenom loncu oko 25 minuta, probajte je li povrće omekšalo.

Ispasirajte i poslužite: Supu štapnim mikserom ispasirajte da bude glatka. Ako vam se čini da je pregusta, dodajte još vode i zagrijte. Dodajte nasjeckano začinsko bilje. Jedite dok je topla. (Index.hr)