Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za vikend naš čekaju opasna slavlja, a do tada jačamo imunitet sa ove četiri krem supe

Preuzmite sliku

Popularno

Veselimo se aktivnim provodima koji nas čekaju narednih dana, no do tada moramo malo misliti na popularno “boostanje” organizma, a to je puno lakše uz ove supe koje su fine i pune povrća.

1. Supa od bijelog luka

Sastojci 
(za 5 porcija)

3 glavice bijelog luka

3 kašike maslinovog ulja

1 crveni luk

3 krompira

1 kašika timijana

500 ml povrtnog temeljca ili vode

so, biber

  • Priprema

    Ispecite bijeli luk. S glavica bijelog luka odstranite vanjsku tanku ljusku, ali nemojte ih guliti. Nožem odrežite gornji dio svake glavice, tamo gdje se nalazi peteljka. Složite ih u vatrostalnu posudu za pečenje, premažite kašikom maslinovog ulja i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u peći zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata ili dok bijeli luk potpuno ne omekša i dobije zlatnu boju.

    Izvadite iz pećnice i da se ohladi, a onda rukama istisnite pečene režnjeve iz ljuske. Ostavite sa strane i počnite spremati juhu.

    Skuhajte supu. U loncu zagrijte preostale dvije kašike maslinovog ulja, dodajte nasjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast.

    Sad dodajte krompir i pečeni bijeli luk, sve zalijte temeljcem, posolite i dodajte timijan. Smanjite temperaturu peći i pustite da se lagano krčka dok krompir potpuno ne omekša. Štapnim mikserom usitnite supu da postane kremasta, pobiberite po ukusu.

    2. Krem supa od bundave

    Sastojci

    (za 4 porcije)

    1,5 kg bundave (npr. muškatna, hokaido, kabocha…), očišćena i razrezana na četvrtine

    2 kašike maslinovog ulja

    2 kašike maslaca

    1 crveni luk

    1 l pilećeg ili povrtnog temeljca (više ako je potrebno)

    50 g grčkog jogurta

    so, biber

  • Priprema

    Pripremite lim za pečenje: Zagrijte peć na 200 stepeni. Lim za pečenje lagano namastite običnim ili uljem u spreju.

    Začinite bundavu: Bundavu ogulite, narežite na manje komade, stavite na pripremljeni lim za pečenje, poškropite maslinovim uljem i posolite. U jednom sloju rasporedite po limu.

    Ispecite bundavu:  Pecite bundavu oko sat vremena, te na pola vremena promiješajte. Pecite dok ne omekša.

    Pirjajte luk: U međuvremenu na srednje jakoj vatri u velikom loncu zagrijte maslac. Ubacite sitno sjeckani luk i pržite 4 do 5 minuta miješajući.

    Dodajte bundavu: Umiješajte bundavu i temeljac. Posolite, pobiberite po ukusu. Ostavite da supa zakuha, zatim ju sklonite sa peći.

    Izmiksajte sastojke štapnim mikserom:  Štapnim mikserom prođite kroz supu da ju ispasirate, dodajte grčki jogurt i izmiješajte. Poslužite vruće.

    3. Supa s brokulom i sirom

    Sastojci

    (za 6 porcija)

    20 g maslaca

    ½ glavice luka, nasjeckane

    1 čeno bijelog luka, protisnuto

    500 ml povrtnog temeljca

    200 ml mlijeka, 2% m.m.

    200 g brokule, bez stabljike, nasjeckane

    1 mrkva, nasjeckana na kolutiće

    ¾ kafene kašike soli

    ½ kafene kašike bibera

    200 ml slatkog vrhnja

    150 g naribanog Gouda sira

    1 kafena kašika senfa, po želji

  • Priprema

    Pržite luk: U loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i dodajte luk. Dinstajte ga do zlatne boje, oko 5 minuta. Dodajte bijeli luk i dinstajte još minutu.

    Ubacite povrće: U lonac ubacite nasjeckanu mrkvu i brokulu te pirjajte oko 2 minute. Ulijte temeljac i mlijeko te kuhajte 20-25 minuta na laganoj vatri.

    Dodajte sir: Kad je supa kuhana ubacite slatko vrhnje i začine. Kuhajte još 5 minuta i dodajte sir. Promiješajte, maknite s vatre i po želji umiješajte senf.

    Poslužite: Poslužite toplo uz hljeb po izboru.

    4. Krem supa od mrkve

    Sastojci

    (za 4 porcije)

    2 kašike maslinovog ulja

    1crveni luk

    3 čeona bijelog luka

    500 g mrkve

    1,5 l vode

    so, biber

    1 kafena kašika začinskog bilja po želji

  • Priprema

    Narežite povrće: Luk i bijeli luk nasjeckajte sitno. Mrkvu ogulite i narežite na ploške.

    Dinstajte: Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok se ne zastakli, dodajte bijeli luk i mrkvu.

    Podlijte: Miješajte minutu do dvije i podlijte vodom. Posolite i popaprite.

    Skuhajte: Kuhajte na srednje jakoj vatri u poklopljenom loncu oko 25 minuta, probajte je li povrće omekšalo.

    Ispasirajte i poslužite: Supu štapnim mikserom ispasirajte da bude glatka. Ako vam se čini da je pregusta, dodajte još vode i zagrijte. Dodajte nasjeckano začinsko bilje. Jedite dok je topla. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje