Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci upozoravaju: Evo šta se sve događa u tijelu kada zadržavate “gas”

Preuzmite sliku

Stručnjaci su upozorili da su žene često najjače pogođene problemima s crijevima, djelomično zato što osjećaju veći pritisak da se “suzdrže”.

Evo šta se sve događa u tijelu kada zadržavate “gas”.

Zadržavanje gasa može biti neugodno zbog crijevne distenzije, što dovodi do nadutosti ili mučnine, upozorio je dr. Rosario Ligresti, šef gastroenterologije na Medicinskom centru Univerziteta Hackensack u New Jerseyju.

Stručnjaci su upozorili da su žene često najjače pogođene problemima s crijevima, djelomično zato što osjećaju veći pritisak da se “suzdrže”. To može rezultirati mučnim zatvorom, kao i tjeskobom i stresom.

 • Izvještaj iz UK-a iz 2019. pokazalo je da su žene činile oko 60 posto svih prijema u bolnicu povezanih sa zatvorom.

  Sindrom iritabilnog crijeva, jaka bol u trbuhu, nadutost, zatvor i proljev dvostruko je vjerovatnije da će pogoditi žene u usporedbi s muškarcima.

  Žene također imaju nevjerovatnih 700 posto veću vjerovatnost da će imati “iscrpljujuću” bolest crijeva zvanu mikroskopski kolitis, koja uzrokuje upalu debelog crijeva i dovodi do dugotrajnog proljeva.

  Zašto zadržavanje gasa u sebi može biti opasno?

  Gasovi se nakupljaju u našem probavnom traktu kada gutamo zrak ili jedemo vlakna koja u interakciji s bakterijama u našim crijevima stvaraju gasove. Kada se nakupe, moraju se osloboditi podrigivanjem ili propuštanjem gasa.

  Kada zadržavate gas, stežete mišiće analnog sfinktera, tj. iste mišiće koji vam pomažu kontrolisati kada je vrijeme za veliku nuždu. Budući da gas nema gdje drugo otići, ostaje zaglavljen u probavnom traktu, barem privremeno.

 • Crijevo je jedna dugačka cijev, tako da jedan dio djeluje na drugi, što znači da neoslobođeni gas može dovesti do neugodnih simptoma u drugim područjima probavnog trakta, objašnjava neurogastroenterologica dr. Elena Ivanina te dodaje kako se nadutost događa kada se crijeva šire zbog gasova i zauzimaju više prostora u trbušnoj šupljini zbog čega trbuh postaje tvrd i strši.

  Vaš zarobljeni gas može čak putovati do vaših pluća.

  Neke količine gasova se apsorbiraju kroz stijenku crijeva u krvotok i na kraju mogu doći do pluća, upozorava dr. Ivanina. Istraživanje iz 2018. koje je provela Clare Collins, profesorica nutricionizma i dijetetike na australskom Univerzitetu Newcastle, također je otkrila da krv može apsorbirati gasove.

  U ozbiljnijim slučajevima, zadržavanje gasa može uzrokovati probleme kod ljudi s rijetkim stanjima kao što je crijevna opstrukcija.

  Ako imate opstrukciju u debelom crijevu – kao što je kila ili neke vrste raka – zadržavanje gasa moglo bi vas ozbiljno povrijediti.

 • Još jedan razlog zašto žene pate od crijevnih simptoma

  Još jedan razlog zašto žene pate od crijevnih simptoma je njihov mjesečni ciklus, kažu stručnjaci.

  Ženama s IBS-om često se simptomi pogoršavaju oko mjesečnice zahvaljujući fluktuacijama hormona, posebno estrogena i progesterona, koji su ključni regulatori normalnih tjelesnih funkcija poput probave.

  Žene također psihološki više pogađaju GI simptomi, prema liječnicima s Weill Cornell Medicine, pri čemu žene prijavljuju više depresije i tjeskobe te smanjenu kvalitetu života.

  Kao što je slučaj s mnogim jedinstveno ženskim zdravstvenim stanjima, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) i endometrioze, IBS i drugi GI poremećaji rezultat su složenog međudjelovanja psiholoških i fizičkih uzroka.

 • Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi razlog mogli biti spolni hormoni, poput estrogena i progesterona. Oni mogu izazvati simptome IBS-a, što može objasniti zašto imate više napadaja u različitim tačkama menstrualnog ciklusa, kaže internista dr. Arefa Cassoobhoy. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,