Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šest stvari koje ne biste trebali raditi na prazan želudac

Preuzmite sliku

Neke stvari nije dobro raditi na prazan želudac pa je sigurnija opcija započeti dan sa zdravim doručkom.

Način na koji započinjete jutro uticat će na razinu vaše energije tokom dana. Međutim, ponekad razvijete navike koje mogu dovesti do neželjenih fizičkih i emocionalnih učinaka. Iako su mnoge od ovih navika postale dio vaše rutine s vremenom mogu uticati na vašu dobrobit, a neke je, prema savjetima koje prenosi Steptohealth, bolje izbjegavati, posebno na prazan želudac.

Konzumiranje protuupalnih lijekova

Lijekove poput aspirina, paracetamola i ostale protuupalne lijekove ne biste trebalai uzimati na prazan želudac jer mogu dovesti do ozbiljnih probavnih komplikacija. Spojevi koje ti lijekovi sadrže mogu uzrokovati neravnotežu u sluznici želuca i u ozbiljnim slučajevima dovesti do želučanog krvarenja. Kako biste smanjili negativne učinke protuupalnih lijekova na probavni sistem, dobro ih je popiti s malo mlijeka ili puno vode, prenosi MissZdrava.

Ispijanje kave

Ako ste jedni od onih koji vole popiti kafu ujutro kako biste se razbudili, morate biti svjesni negativnog učinka ispijanja kafe. Iako je kafa napitak koji vam može dati energiju, ispijanje kafe na prazan želudac može biti štetna navika. Čak i ako je kafa bez kofeina, ona povećava proizvodnju kiseline u želucu i može uzrokovati peckanje i refluks u želucu. Ako želite to izbjeći, posegnite za čajem ili smoothiejem koji vam mogu dati energiju i zdraviji su od kafe.

Ispijanje alkoholnih pića

Konzumiranje alkoholnih pića na prazan želudac može biti štetno za jetru, srce i bubrege. Vaše tijelo apsorbuje alkohol dvostruko brže na prazan želudac. Osim toga, eliminacija njegovih toksina je sporija, što uzrokuje višu razinu trovanja alkoholom i jači mamurluk. Ako iz bilo kojeg razloga pijete alkoholna pića na prazan želudac, obavezno pojedite međuobrok ubrzo nakon toga. Također, izbjegavajte kombinovanje alkohola s kafom jer oboje doprinose dehidraciji.

Intenzivna tjelovježba

Postoji mnogo mitova o vježbanju čim se probudite. Neki vjeruju da vježbanje na prazan želudac pomaže u sagorijevanju više kalorija. Međutim, malo je vjerovatno da će prazan želudac uticati na broj kalorija koje sagorite. Naprotiv, intenzivna vježba u ovom slučaju mogla bi smanjiti mišićnu masu. Vašem tijelu su potrebne hranjive tvari kako biste započeli svaki dan, a zbog intenzivne tjelovježbe prije doručka vaše će tijelo koristiti rezerve energije kako bi održalo snagu. Zamijenite intenzivne vježbe s onima koje ne opterećuju previše vaše tijelo poput joge ili pilatesa. Također, pokušajte pojesti barem komad voća prije vježbanja, a ako imaš bilo kakve probavne probleme morate se dobro najesti prije vježbanja kako bite spriječili komplikacije.

Ispijanje sokova od limuna

Sok od limuna sadrži obilje vitamina, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata koji su važni za vaše tijelo. Unatoč tim dobrobitima, ispijanje soka od limuna na prazan želudac može nadražiti sluznicu želuca, posebno u slučajevima gastritisa ili probavnih komplikacija. Ako želite piti sok od limuna, pomiješajte ga u omjeru 1:1 s vodom kako biste spriječili njegovo štetno djelovanje na želudac. Sok od limuna ili drugih agruma najbolje je piti tokom doručka.

Svađa može biti gora

Istraživači iz SAD-a otkrili su da osjećaj gladi uzrokuje razdražljivost pa su ljudi tada skloniji svađanju. Mozak treba energiju kako bi normalno funkcionisao pa nije dobro da dugo ne jedete. Ako želite izbjeći svađe ujutro kada je vaš želudac još prazan, popijte čaj sa svojim partnerom ili članom porodice kako biste mirno započeli dan. Svakako pokušajte doručkovati unutar prvog sata nakon buđenja jer to može poboljšati vaše raspoloženje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,