Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet namirnica koje najčešće uzrokuju trovanje hranom

Preuzmite sliku

Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), nekoliko je određenih namirnica koje su najčešće odgovorne za trovanje hranom.

1. Sirovo meso

Proizvodi od sirovog mesa mogu sadržavati bakteriju Yersinia, koja uzrokuje približno 117 000 infekcija i 35 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje; E. coli, koja može dovesti do po život opasnog hemolitičkog uremičkog sindroma u do 10 posto infekcija; i salmonelu koja je povezana s 1,35 milijuna infekcija i 420 smrtnih slučajeva u SAD-u godišnje.

CDC također izvješćuje da je većina sirovih proizvoda od peradi kontaminirana Campylobacterom, vrstom bakterije koja je povezana s približno 1,5 milijuna bolesti u SAD-u svake godine. Također, mogu biti kontaminirani i vrstom bakterije Clostridium perfringens koja je uzrokuje bolest kod otprilike milijun stanovnika SAD-a svake godine, ali i salmonelom.

“Ako jedete piletinu i primijetite da je unutrašnjost još uvijek ružičaste boje, ja bih je bacio. Ako piletina nije dobro pečena, možete biti izloženi salmoneli i neki vrstama bakterija”, naveo je nutricionist Jesse Feder.

2. Voće i povrće

Iako je voće i povrće ključno za zdravu prehranu, i ono može biti kontaminirano salmonelom, E. coli i Listeriom. Da biste se zaštitili, svakako ih najprije dobro operite, savjetuje CDC. Tek kada ih dobro operete, onda možete prijeći na guljenje, prenosi N1.

3. Sirovi mliječni proizvodi

Iako neki tvrde da sirovi mliječni proizvodi mogu biti od koristi za zdravlje, stručnjaci se s tim ne slažu. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) navodi da takve teze nisu naučno potvrđene.

CDC ističe da su sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka često kontaminirani Campylobacterom, Cryptosporidiumom, E. coli, listerijom i salmonelom, a sve to može uzrokovati ozbiljne bolesti.

4. Jaja

Jaja mogu biti kontaminirana salmonelom, što može biti prilično rizično za zdravlje, a u teškim slučajevima može dovesti i do smrti, navodi CDC. Da biste se zaštitili jaja je potrebno ispravno čuvati, u frižideru na odgovarajućoj temperaturi.

5. Morski plodovi

Sirovi plodovi mora i školjke najčešće se povezuju sa salmonelom i Vibrio vulnificusom, koja se najčešće javlja kod kamenica i povezana je s 80 000 infekcija i 100 smrti u SAD-u svake godine, piše Best life(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,