Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su četiri najzdravije vrste hljeba koje biste trebali jesti

Preuzmite sliku

Na policama trgovina možemo pronaći različite vrste hljeba, ali neke su varijante značajno zdravije od drugih. Neke vrste hljeba bogatije su vlaknima, vitaminima i mineralima, dok su druge nutritivno vrlo siromašne. Koji hljeb izabrati?

Donosimo četiri najzdravije vrste hljeba koje možete izabrati.

1. Hljeb od kiselog tijesta

Kiselo tijesto dobiva se postupkom fermentacije koji se temelji na kvascu i bakterijama koje se prirodno pojavljuju da bi se tijesto diglo. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kiselo tijesto može biti i lakše probavljivo od drugih vrsta tijesta, vjerojatno zbog prebiotika i probiotika koji se stvaraju tijekom procesa fermentacije. Probiotici su zdrave bakterije koje se nalaze u vašem tijelu i u određenoj hrani, dok s prebiotici neprobavljiva vlakna koja hrane te bakterije. Dovoljna količina i jednih i drugih dobra je i probavu i za rad crijeva.

Osim toga, smatra se da hljeb od dizanog tijesta ima nizak glikemijski indeks. To je zato što bakterije u kiselom tijestu mogu smanjiti brzinu probve škroba, što posljedično znači da konzumacija ovakvog hljeba neće izazvati veliki skok šećera od krvi.

Kiselo tijesto možete praviti i od integralnog i od bijelog brašna. Iako svaka varijanta nudi određene blagodati vezane uz fermentaciju, kiselo tijesto od cjelovitog pšeničnog prašna sadrži više vlakana, željeza i drugih hranjivih tvari.

2. Hljeb od cjelovitih žitarica

Cjelovite žitarice znače da je netaknuto čitavo zrno, uključujući i klicu i mekinje. Mekinje, odnosno tvrdi vanjski sloj, sadrže puno vlakana, a mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve. Zato su cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, bogatije vlaknima i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, kojima se obrađivanjem uklanjaju mekinje i klice.

Hrana bogata cjelovitim žitaricama nudi brojne blagodati, poput smanjenog rizika od dijabetesa tipa dva, srčanih bolesti, ali i određenih vrsta raka, piše Healthline.

Međutim, treba istaknuti da mnogi proizvođači označavaju da je hljeb napravljen od cjelovitih žitarica, čak i kad je napravljen od rafiniranog brašna pa obratite pozornost i na to. Potražite hljeb u kojemu je kao prvi sastojak navedeno brašno od stopostotnog cjelovitog zrna i ne sadrže skrivene nepotrebne sastojke, poput dodanih šećera ili biljnih ulja.

3. Hljeb od zobenih žitarica

Zobeni hljeb obično se pravi od kombinacije zobi, cjelovitog pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli. Osim toga, vrlo je zdrav izbor zato što je zob vrlo hranjiva i povezana s nizom zdravstvenih blagodati.

Zob je posebno bogata vlaknima i hranjivim sastojcima, koji uključuju i magnezij, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi, poznata i kao beta glukan, mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog tlaka.

Ipak, samo zato što hljeb na svojoj etiketi ima zob ili zobene pahuljice, ne znači da je zdrav. Neki od njih sadrže samo malu količinu zobi, a zapravo su izrađeni od rafiniranog brašna, dodanih šećera i ulja. Da biste pronašli hranjiviji zobeni kruh, potražite onaj u kojemu se kao prva dva sastojka navode zob i integralno brašno.

4. Hljeb od lanenih sjemenki

Laneni hljeb , napravljen prvenstveno od integralnih brašna i lanenih sjemenki, jedan je od najzdravijih hljebova, zato što su i lanene sjemenke vrlo hranjive i imaju brojne zdravstvene prednosti. Izvrstan su izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani. Lanene sjemenke bogate su i spojevima zvanima lignani, koji mogu djelovati kao antioksidansi u vašem tijelu i zaštititi vas od određenih vrsta raka.

Prilikom kupovine lanenog hljeba obavezno tražite onaj koji ima minimalan broj sastojaka, poput cjelovite pšenice ili proklijalog brašna od cjelovitih žitarica, kvasca, vode, soli i sjemenki lana. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,