Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Manje poznate nuspojave koje stres može imati na vaš organizam

Preuzmite sliku

Od neprospavanih noći do oslabljenog imunološkog sistema ili prejedanja, vjerovatno ste upoznati s češćim simptomima stresa. Ali stres može potaknuti i manje poznate nuspojave (mentalne i fizičke) koje možda ne očekujete.

Psihologinja Rosalind S. Dorlen je u razgovoru za Livestrong otkrila neke od iznenađujućih načina na koje se stres može odraziti na vaš organizam.

Problemi s pamćenjem

Stres i anksioznost mogu vam ometati pažnju i vašu sposobnost pamćenja, navodi Harvard Health Publishing. Ustvari, studija iz neurologije iz 2018. pokazala je da odrasli s višom razinom kortizola (hormona stresa) pokazuju oštećenu memoriju i manji moždani volumen.

Problemi s kožom

“Kožne reakcije poput osipa ili akni izgledaju kao nesretni primjer kolateralne štete koju ljudi dožive u razdobljima ekstremnog stresa. Stres uzrokuje da naša tijela stvaraju hormone poput kortizola i epinefrina, koji aktiviraju kožne žlijezde za stvaranje masnoće, što može biti uzročnik akni i drugih stanja povezanih s kožom”, kaže Dorlen.

 • Smanjen libido

  “Pojačani ili hronični stres može utjecati na razinu hormona u našem tijelu, stvarajući veće količine kortizola i epinefrina, a jedna od nuspojava je i smanjeni seksualni interes ili želja”, kaže Dorlen. Ako je vaše tijelo u stalnom reaktivnom stanju bijega ili borbe, straha ili paralize zbog stresa, ti uvjeti nisu baš pogodni za razmišljanje o intimnom životu. Istraživanje iz 2013. u časopisu Journal of Sexual Medicine otkrilo je da su visoke razine hroničnog stresa povezane s manje seksualnog uzbuđenja kod žena. Istraživači su zaključili da su psihološka distrakcija i povećani kortizol igrali glavnu ulogu. Ali fizički učinci stresa mogu biti negativni i za muškarce. Prema Dorlen, “dugoročni učinci stresa mogu suziti i ograničiti protok krvi, što je jedan od niza faktora povezanih s erektilnom disfunkcijom”.

  Napetost u mišićima

  Jeste li iznenada primijetili napetost u vratu, leđima ili ramenima? Možda je krivac stres. “Mišići su zategnuti kako bi se zaštitili od ozljede tokom stresnih stanja, tako da možda neće dobiti priliku opustiti se ako je stres neprekidan”, kaže Dorlen. A da stvar bude još gora, stres i anksioznost mogu pojačati vašu percepciju mišićne boli i smanjiti vašu sposobnost suočavanja s njom, tvrdi North American Spine Society.

 • Razdražljivost

  Osjećate se kao da ste na rubu? Razdražljivost je čest simptom hroničnog i dugotrajnog stresa. Kad vaše tijelo oslobodi hemikalije kao odgovor na uočenu prijetnju, vaše srce i disanje brzo se ubrzavaju i pomažu vam da krenete u akciju. Ovo je ljudima moglo pomoći da pobjegnu od gladnog grabežljivca, ali danas bi vam to moglo izazvati osjećaj napetosti, razdražljivosti i čak bijesa.

  Problemi s probavom

  Svako ko je ikada iskusio “želučanu nervozu”, zna da stres može “otići” ravno u vaša crijeva. Hronični stres može uzrokovati niz probavnih komplikacija, uključujući bolove u trbuhu, zatvor i proljev, ističe Dorlen. To je zbog toga što su vaša crijeva i središnji živčani sistem u stalnoj komunikaciji, navodi John Hopkins Medicine. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,