Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kada prestanete da jedete bijeli hljeb, u organizmu se dešavaju ove tri promjene

Preuzmite sliku

Popularno

Možete li da zamislite dan ili barem jedan obrok bez bijelog hljeba?

Ne mislimo tu samo na hljeb već i sva druga peciva od bijelog brašna. To su namirnice prepune ugljenih hidrata i ne čine baš dobro za tijelo i liniju. A šta ako iz ishrane potpuno izbacite bijeli hljeb?

Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Ali nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb, u organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od imntegralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite integralne žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,