Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrana bez glutena nije nužno zdravija: Sve više djece prelazi na bezglutenski režim prehrane

Preuzmite sliku

Puno ljudi, a pogotovo puno djece slijedi bezglutenski režim prehrane, što jako zabrinjava ljekare. Hrana bez glutena nije nužno zdravija. Može imati puno više kalorija i moguće je da nije obogaćena vitaminima i mineralima koji su osobito važni za djecu u razvoju, kaže studija sa Mayo klinike u Rochesteru, Minnesoti, prenosi Telegram.

Puno ljudi misli da je bezglutenska prehrana zdravija nego uobičajena ali to nije uvijek istina, kažu naučnici u svojoj prezentaciji nove studije. Rezultati istraživanja pokazuju da je potrebno educirati ljude o razlozima za i protiv prehrane bez glutena.

Analizirali podatke djece iz 19 škola

Studija je analizirala podatke djece iz 19 škola i bilježila razloge takve prehrane. Od oko 15.800 školske djece, 78 je bilo na bezglutenskoj prehrani. Oko 60 posto je imalo celiakiju, imunološki problem kada su bolesni zbog uzimanja glutena. Ali 40 posto djece navelo je druge razloge neuzimanja glutena uključujući one koji sa time uopće nemaju veze, kao grčevi, Chronova bolest, infekcije urinarnog trakta i autizam.

Šestero djece u studiji nije uzimalo gluten zbog historije pojave celijakije u njihovim porodicama. Doktori ne preporučuju izbjegavanje glutena zbog tog razloga iako to jest faktor povećanog rizika. Trebali bi uzimati gluten sve dok testovi ne pokažu da se radi o celiakiji.

Vjerovatno osjetljivi na nešto drugo

Trinaestoro djece izbjegavalo je gluten jer im je ustanovljena intolerancija. Ljudi sa intolerancijom na gluten koji jedu hranu sa glutenom pokazuju pojačane simptome umora i abdominalnu bol. Ali kod njih, konzumacija glutena ne čini štetu u tankom crijevu kao kod ljudi sa celiakijom.

Dr. Almallouhi, koautor studije kaže da se intolerancija na gluten ne razumije dobro i da su neki ljudi vjerovatno osjetljivi na druge komponente u hrani koje se nalaze i u hrani koja sadrži gluten.

Ako ste na takvoj dijeti samo zato da pokušate ili mislite da je to zdravije, ipak promislite još jednom, savjetuje dr Almallouhi. Osim toga, hrana bez glutena je znatno skuplja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje